Artikel 51-vragen inz. Vlietlocatie en parkeren

2017 vogelvlucht impressie Vlietlocatie (Small)donderdag 05 oktober 2017 21:30

Maassluis, 28 september 2017

Geacht College,

Onderwerp: Suggesties aantal woningen Vlietlocatie en parkeren.

Op dit moment loopt de discussie over het aantal terug te bouwen woningen voor de bejaarde inwoners van Maassluis op de Vlietlocatie. Alle politieke partijen in Maassluis hebben daarbij aangegeven dat het aantal van 40 significant omhoog moet.

Naar aanleiding van de mededeling op 23 augustus jl. door de burgemeester, dhr. Haan, aan de bewoners van de Vlietlocatie, dat er binnenkort een brief over dit onderwerp naar de Raad zal komen, wil de ChristenUnie u daarbij graag de volgende punten en suggesties meegeven. Tevens hebben wij in een aparte bijlage artikel 51-vragen bijgevoegd.

  1. Hoewel destijds de keuze is gemaakt voor een supermarkt in dat gebied, is de ChristenUnie van mening dat de noodzaak hiervoor, door de komst van een prachtige nieuwe supermarkt in Koningshoek, in een ander licht is komen te staan. Een ander punt is dat, mede door de komst van deze nieuwe supermarkt, er momenteel een dusdanig aanbod is van supermarkten, dat Maassluis naar ons inzicht te klein is om er nog één bij te krijgen. Wij vinden belangrijk dat veel mensen de binnenstad bezoeken, maar vragen ons uit milieuoverwegingen af hoe het dan zit met de toename van fijnstof. Door de plaats van de supermarkt zullen veel auto’s naar de binnenstad komen, terwijl juist bij andere steden de trend is om de auto in de binnenstad zoveel mogelijk te weren.
  2. Ten aanzien van de bouw van nieuwe woningen voor de bewoners van de Vlietlocatie vinden wij het belangrijk en essentieel vanuit de participatiesamenlevingsgedachte, ontstaan in 2015, dat deze mensen zoveel mogelijk bij elkaar kunnen blijven wonen. Wij denken, gelet op de toekomst, aan minimaal 80 woningen. Uw huidige voorstel van 40 woningen vinden wij, gezien de maatschappelijke en sociale opgaven die wij hebben voor deze doelgroep ouderen en kwetsbare inwoners, veel te weinig. Ook vragen wij ons af of dit aantal woningen, dat alleen gebaseerd is op een gekwantificeerd en theoretisch rapport uit 2013, niet is ingehaald door de tijd. In 2015 hebben een groot aantal veranderingen in onze samenleving plaatsgevonden, waarbij er een grotere inspanningsverplichting wordt gevraagd ten aanzien van het zelfstandig functioneren. In de huidige Vlietlocatie helpen deze mensen elkaar en zien wij dit als een mooi voorbeeld van de participatiesamenleving.
  3. Wij zouden het liefst zien dat de huidige bewoners van de Vlietlocatie als geheel bij elkaar kunnen blijven wonen. Daarom wil de ChristenUnie het college als eerste suggestie meegeven om het huidige klooster (een visie die wij delen met de VSP) en daarbij de leegstaande school aan de Mgr. Bekkerslaan te slopen. Op deze locatie zouden, zo denken wij, mogelijk 80 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden voor de bewoners van de Vlietlocatie met binnengalerij en een ontmoetingsruimte. De huidige activiteiten in het klooster kunnen worden verplaatst naar de Minister de Visserschool die binnenkort leegkomt.
  4. Hoewel onze voorkeur uitgaat naar de suggestie onder punt 3, zou ook gedacht kunnen worden om 40 woningen op de plek waar nu voorlopig een supermarkt is gepland, te bouwen als seniorenwoningen met binnengalerij en de andere 40 op de locaties van het klooster en de leegstaande school. De sociale huurwoningen boven de geplande supermarkt zouden dan op de PC Hooftlaan kunnen komen waar nu de seniorenwoningen staan gepland.  
  5. Een andere suggestie is om op de plaats aan de PC Hooftlaan, waar nu in de voorlopige planning 40 seniorenwoningen staan ingetekend, te bezien of daar geen 80 senioren woningen kunnen komen met binnengalerij en recreatieruimte.

Parkeren

  1. Een ander niet onbelangrijk punt is voldoende parkeerplaatsen. De besluitvorming over uw voorlopig opgenomen nieuwbouwplannen en waarbij ABB voorlopig is geselecteerd, moet nog in de Raad plaatsvinden. Daarbij zal de Raad ook haar goedkeuring moeten verlenen aan een nieuw voorgelegd deelbestemmingsplan met daarin voldoende opgenomen parkeerplaatsen. Hoewel u in uw plannen aangeeft dat er voldoende parkeergelegenheid is opgenomen voor het winkelend publiek en de bestaande en toekomstige bewoners van het gebied, stelt dat gegeven ons niet gerust en zal hierover eerst duidelijkheid moeten komen. Ook niet onbelangrijk daarbij is dat mensen, die hun dagelijkse boodschappen doen, dicht bij een supermarkt willen parkeren.

In 2013 hebt u een parkeerdrukmeting gedaan in het gebied van de Vlietlocatie. U hanteert daarbij een eenmalige meting als maatgevend en concludeert op basis hiervan een overschot van plusminus 50 parkeerplaatsen. Eén van de punten als voorbeeld die dan bij ons opkomen is: “Wat voor weer was het op die dag van de eenmalige meting?” Daarbij is ook geen rekening gehouden met het feit dat een groot aantal bezoekers van de binnenstad de auto parkeert op het tijdelijke parkeerterrein van de voormalige RK locatie aan de PC Hooftlaan. Dit terrein mag wel tijdelijk zijn, maar de parkeerbehoefte, waarin dit terrein thans voorziet, moet wel blijvend worden opgelost. Naast dit gegeven hebben wij ten aanzien van de parkeerbalans voor de Vlietlocatie grote twijfels over de juistheid van de toegepaste parkeernorm voor de woningen in de Vlietlocatie en de norm aanwezigheidspercentage op de zaterdagmiddag voor die woningen. Dit zal uiteindelijk nadelig zijn voor de parkeerbalans. Nu beide pijlers voor het parkeerbeleid voor het gebied Vlietlocatie mogelijk onjuistheden bevatten en op onvolledigheid berusten, zal hierover eerst duidelijkheid moeten komen. Anders kunnen de huidige plannen niet worden gerealiseerd.

Wij vinden belangrijk dat er in al uw afwegingen rekening wordt gehouden met de bewoners van de huidige Vlietlocatie om in Sluispolder West te kunnen blijven wonen. Dit gelet op de uitkomsten van de eerder gehouden enquête onder deze kwetsbare oudere inwoners. Daarbij verwijs ik u ook naar het Richtinggevend kader, waarin staat: 110 slopen en 100 terug. Niet onbelangrijk heeft Maasdelta op 15 februari 2013 in één van haar brieven aan deze bewoners aangegeven dat pas gesloopt mag worden als er voldoende vervangende nieuwbouw voor deze bewoners is gerealiseerd in Sluispolder West.

Tot slot vindt de ChristenUnie dat in het kader van de participatiesamenleving het bij elkaar houden van zoveel mogelijk bewoners van de Vlietlocatie de beste praktische en sociale invulling hieraan geeft. Wij hopen dat wij met onze suggesties een bijdrage hebben mogen leveren en zien uw antwoorden bij onze artikel 51-vragen met grote belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

John Dolstra, ChristenUnie Maassluis

Geacht college,

Naar aanleiding van de discussie die ontstaan is over het aantal nieuw te bouwen woningen voor de bewoners van de Vlietlocatie en een voldoende aantal parkeerplaatsen in de nieuwe plannen, hebben wij gemeend u in een apart schrijven een aantal suggesties mee te geven. Hierbij doen wij u tevens onze artikel 51-vragen toekomen.

Wij zetten, zoals in ons schrijven is aangegeven, op basis van recente ontwikkelingen in de stad en voortschrijdend inzicht, vraagtekens bij een supermarkt die als trekker zou moeten functioneren. Het huidige aantal supermarkten, plus onlangs nog een nieuwe in Koningshoek, en de plaatsen waar deze staan, geven voldoende spreiding en bovendien vanuit de diversiteit voor iedere inwoner voldoende aanbod.

Ook hebben wij onze twijfels over de invulling van voldoende parkeerplekken.

  1. U hebt samen met de Raad, inclusief onze fractie, in uw voorlopige plannen voor de Vlietlocatie een supermarkt gepland. Bent u bereid om op basis van voortschrijdend inzicht maar ook milieueffecten, zoals fijnstof en het terugdringen van auto’s uit de binnenstad, te komen tot een andere afweging?
  2. Wij zouden graag willen zien dat de huidige bewoners van de Vlietlocatie kunnen verhuizen naar een nieuwe plek. Wij vinden het huidige voorstel van 40 woningen te laag en stellen dat 80 woningen meer realistisch zou zijn. Kunt u aangegeven wat u vindt van onze suggestie om het klooster (wij delen op dit punt de visie met de VSP), evenals de lege school aan de Mgr. Bekkerslaan, te slopen en daar 80 nieuwe woningen met binnengalerij en ontmoetingsruimte te realiseren voor deze doelgroep?
  3. Hoe kijkt u aan tegen ons voorstel om de huidige activiteiten, die nu plaatsvinden in het klooster, te verplaatsen naar de Minister de Visserschool die binnenkort leegkomt?
  4. Verder vernemen wij graag uw antwoord op de vraag over de volgende suggestie om 40 woningen voor de doelgroep – met binnengalerij en ontmoetingsruimte –  op de plek van de geplande supermarkt te realiseren en 40 woningen op de plek van het klooster en de school – eveneens met binnengalerij en ontmoetingsruimte – als op de plek van het klooster en de leegstaande school geen 80 woningen kunnen worden gerealiseerd?
  5. Hoe kijkt u aan tegen de suggestie om de sociale huurwoningen boven de geplande supermarkt te verplaatsen naar de PC Hooftlaan op de plek waar nu 40 woningen voor de bewoners van de Vlietlocatie staan ingepland, wanneer invulling kan worden gegeven aan de eerder genoemde suggesties onder punt 2 als voorkeur en punt 4?
  6. Welke mogelijkheden ziet u om op de geplande locatie aan de PC Hooftlaan geen 40 maar 80 woningen te bouwen, met ontmoetingsruimte en binnengalerij, voor de bewoners van de Vlietlocatie?

Ook schrijft u in uw plannen dat er voldoende parkeergelegenheid is opgenomen voor het winkelend publiek en toekomstige bewoners. Daarover hebben wij de volgende vragen:

  1. In 2013 is een parkeerdrukmeting gedaan in het gebied Vlietlocatie. U hanteert daarbij een eenmalige meting als maatgevend en concludeert op basis hiervan een overschot van plusminus 50 parkeerplaatsen. Daarbij is geen rekening gehouden met het feit dat een groot aantal bezoekers hun auto parkeren op het tijdelijke parkeerterrein aan de RK locatie PC Hooftlaan. Deze huidige parkeergelegenheid biedt aan veel passanten en inwoners die de binnenstad bezoeken een parkeerplek. Echter deze parkeerplaatsen gaan bij de nieuwe plannen voor een groot deel vervallen. Kunt u aangeven hoe en waar deze mensen, ook die van buiten Maassluis die een bezoek brengen aan onze mooie binnenstad, straks nog kunnen parkeren?
  2. Wij hebben ten aanzien van de parkeerbalans grote twijfels over de juistheid van de toegepaste parkeernorm voor de woningen in de Vlietlocatie en de norm aanwezigheidspercentage op de zaterdagmiddag voor die woningen. Dit zal uiteindelijk nadelig zijn voor de parkeerbalans. Wij zouden graag meer duidelijkheid van u willen ontvangen hierover.

Vooruitlopend op de commissie- en raadsbehandeling  zien wij graag uw antwoorden op onze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

John Dolstra, ChristenUnie Maassluis

« Terug

Reacties op 'Artikel 51-vragen inz. Vlietlocatie en parkeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.