Koopcentrum Binnenstad en Winkelcentrum Koningshoek

koninghoek winkelgalerijwoensdag 30 september 2009 21:27

Dinsdag 15 september 2009 debatteerde de gemeenteraad over het plan van de ondernemersverenigingen om de mogelijkheid te onderzoeken of het nieuw te bouwen winkelcentrum “de Koningshoek” niet veel beter in de Kapelpolder gerealiseerd kan worden. Omdat op die wijze er samen met de binnenstad één winkelcentrum zou ontstaan.

"Uit zowel de raadsinformatiebrief van 12 december 2008 als de thans voor ons liggende raadsinformatiebrief van 9 september blijkt dat het college gewoon niets wil zien in het door Kokon gepresenteerde plan om op de locatie Kapelpolder tot realisering te komen van herbouw van het winkelcentrum Koningshoek. Er werden cijfers gepresenteerd dat het plan Kokon tussen de 50-100 miljoen tekort zou geven. De ondernemersverenigingen waren bereid om op eigen kosten een quickscan uit te voeren. De opmerking dat de gemeenteraad zich aansloot bij de slotsom dat het plan niet voldeed als het gaat om de stedenbouwkundige inpassing, milieuhinder en verkeersontsluiting klopt niet. Zeker wat betreft de fractie van de ChristenUnie. Maar goed, de ondernemers voerden gesprekken met de Westland Beton, MTS, de Haas en Vecom. Iets dat het college bij haar afwijzing niet had gedaan. En nu kwamen de ondernemers met de genoemde quickscan, rekening houdend met de bezwaren van het college. Nu lees ik dat het verkennend onderzoek in een aantal opzichten afwijkt van het eerder plan Kokon. Dat is logisch: er is rekening gehouden met de tegenwerpingen van het college. Westland Beton is inderdaad voorlopig ingepast.

Er heeft op 2 juli een discussie plaatsgevonden met de ondernemers in bijzijn van ASR Vastgoed. De ondernemers hebben vier pogingen gedaan om in gesprek te komen met ASR maar ASR was niet bereid tot een gesprek. Dat brengt mij op de positie van ASR. Het lijkt mij niet te veel gezegd dat ASR nog steeds geen partij is. De Koningshoek is nog steeds eigendom van Unibail Rodamco. Eind vorig jaar zou er een verkoopovereenkomst gerealiseerd worden om de Koningshoek over te dragen aan ASR, maar dat is nog steeds niet het geval. Dus er wordt afgegaan op de mening van een partij die nog steeds geen partij is.

De plannen zijn duidelijk. De gemeente wil de binnenstad uitbreiden met 6.000m2 en ASR wil de Koningshoek uitbreiden met 10.000m2. Totaal 16.000m2. Deze wensen zijn gebaseerd op de groei van onze bevolking naar 40.000 terwijl iedereen weet dat de bevolking hooguit op 34.000 inwoners zal uitkomen. Maassluis is en blijft te klein voor vier winkelcentra.

De Quickscan gaat uit van 17.000m2 en duidelijk is dat met de huidige binnenstad van 6000m2 en uitbreiding richting P.C.Hooftlaan met 6.000m2 er een winkelgebied kan worden gerealiseerd van 29.000m2. Hoe dit alles kan worden geeft de quickscan in grote trekken aan. Het enige dat de ondernemers nu vragen is om een uitgebreid objectief onderzoek. ASR wil dit niet. Logisch, zij zijn een marktpartij. De vraag is alleen of wij dat willen.

Het beroerde is dat de quickscan wordt beoordeeld als zou dit het uitgebreide onderzoek zijn. En dat is het niet; daar wordt nu juist om gevraagd. Er wordt gesteld dat er sprake is van betaald parkeren. Dat is juist. Maar het is gewoon te gek voor woorden: dat wordt het in de Koningshoek ook. Er wordt gewezen op de milieuproblematiek. Daar werd al een oplossing voor gezocht en dat kan in het uitgebreide onderzoek aan de orde komen. Maar wat dan te denken van ideeën die bij het college leven om zo mogelijk een tijdelijke huisvesting in de Kapelpolder te realiseren van een redelijk grote instelling? Kan dat dan wel met Westland Beton om de hoek en een sterk verontreinigde grond? Het is meten met twee maten, dat is duidelijk.

Het college wil gewoon niet. Dat was vanaf het begin duidelijk en daar zijn vervolgens de argumenten bij gezocht”.

Aldus Kees Smits, fractievoorzitter van de ChristenUnie Maassluis.

« Terug

Reacties op 'Koopcentrum Binnenstad en Winkelcentrum Koningshoek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.