27-09-2016 Debat Gemeenteraad ongeregeldheden in Maassluis

woensdag 28 september 2016 14:36

Hieronder de tekst van de bijdrage van John Dolstra namens de ChristenUnie Maassluis

Eerste termijn:

Voorzitter, de fractie van de ChristenUnie is zeer ontstemd over de opnieuw uit de hand gelopen situatie in de mooie nieuwe Burgemeesterswijk. Ruiten die zijn ingegooid van woningen, auto’s beschadigd, berichten en haatmails naar de WOS met een bedreigend en discriminerend gehalte.

Allemaal zaken waar wij in Maassluis op korte termijn een einde aan moeten maken. Het meest in het oog springend en stuitend vinden wij het trage optreden van de politie en het feit dat dienstdoende agenten niet eens op de hoogte waren van de uit de hand gelopen situatie.

De ChristenUnie is van mening dat voor de tweede keer in korte tijd bij dit onderwerp de politie ernstig tekort is geschoten. We hebben een prachtig politiebureau in Maassluis dat voor het grootste deel van de dag leegstaat.

Wij vragen aan u: waarom zijn de politiewijkteams per 1 juli jl. verplaatst en wordt ook de noodhulp vanuit Vlaardingen aangestuurd? Er zijn nog wel wat wijkagenten, maar hoe is nu de personele bezetting van de politie in Maassluis buiten de inzet van noodhulp geregeld?

De ChristenUnie vraagt zich echt af of een politieteam op afstand wel goed zijn werk kan doen. De noodhulp zou van binnen naar buiten worden georganiseerd, maar werkt in de praktijk blijkbaar precies andersom. Maassluis springt bij in Vlaardingen, Vlaardingen in Schiedam en Schiedam in Rotterdam. Ja, dan komt Maassluis niet op de eerste plaats als noodhulp noodzakelijk is.

Onlangs is in Maassluis de fietsenstalling bij het NS station Centrum gesloten. Bestaat er een mogelijk verband met de negatieve gebeurtenissen in de burgemeesterswijk? Ook willen wij weten van de burgemeester wanneer hij op de hoogte was van de plannen van deze groep jongeren met een crimineel gedrag om in de burgemeesterswijk afgelopen weekend opnieuw de orde te verstoren en vernielingen aan te richten, gepaard met bedreigingen en discriminatie. Temeer omdat volgens informatie de pers al afgelopen dinsdag op de hoogte was van deze plannen.

De ChristenUnie wil ook weten of deze groep jongeren inmiddels bekend is en of er aangiften zijn gedaan wegens vernielingen en aansprakelijkstellingen om de schade te verhalen.

Verder is de ChristenUnie van mening dat dit niet om incidenten gaat en dat deze problematiek al veel langer speelt. Al jaren, ook al in de tijd van de vorige burgemeester die destijds een toezegging deed voor een integratienota. Daar zitten we nu nog steeds op te wachten. Graag horen wij van u wanneer we deze nu tegemoet kunnen zien.

Ook blijven er voor ons vragen en grote twijfels of het college wel goed in beeld heeft hoe het jeugdwerk vorm moet krijgen samen met autochtone en allochtone jongeren. Hoe wordt het Centrum voor jeugd en gezin en het wijkteam jeugd ingezet? Niet alleen vragen van ons, maar deze zijn ook gesteld door de voorzitter van de Marokkaanse gemeenschap. Ook zij wachten al te lang op antwoorden van het college. Het belangrijkste: weten wij om welke jongeren met een crimineel gedrag het gaat en hebben we deze kleine groep in beeld om ze aan te pakken?

Wethouder, kunt u aangeven waarom de goedwillende Marokkaanse gemeenschap al zo lang moet wachten op antwoord op hun vragen over het jeugdwerk en de inzet van het centrum voor jeugd en gezin en het wijkteam?

In de Marokkaanse moskee heeft zondag 25 september een constructief gesprek plaatsgevonden waarbij de Marokkaanse gemeenschap uitsprak haar verantwoordelijkheid te willen nemen. De ChristenUnie is blij dat ook vanuit de Marokkaanse gemeenschap er aandacht is voor dit grote probleem. Om samen met de gemeente, politie en andere ketenpartners tot een gesprek te komen dat tot een oplossing moet leiden.

De ChristenUnie ziet dit als positief, maar we willen ook burgemeester, dat het bevoegd gezag bij rellen sneller en actiever ter plaatse is. Hoe kijkt de burgemeester aan tegen de inzet van een buurtteam vanuit de Marokkaanse gemeenschap? De ChristenUnie is n.l. van mening dat je veiligheid samen moet doen. Was het in dit verband niet beter geweest om dit samen te doen? Mensen uit de Marokkaanse gemeenschap en de mensen uit de wijk en de al aanwezige buurtpreventie?

De ChristenUnie wil het belang van samenwerken met BuurtWhatsApp en Buurtpreventie in alle wijken nogmaals onderstrepen om zo ook goed de signalementen en informatie over deze daders te ontvangen en de pakkans te vergroten. De ChristenUnie is mede-indiener van een motie over deze onacceptabele gebeurtenissen.

Tweede termijn:

Voorzitter, dank voor het beantwoorden van de vragen, echter we verwachten nu ook dat er actie wordt ondernomen door het bevoegd gezag. Wij kunnen niet langer accepteren dat een kleine groep jongeren met crimineel gedrag zorgt voor angst een grimmige sfeer en het aanrichten van vernielingen in de mooie burgemeesterswijk. Hier moet wat ons betreft hard tegen opgetreden worden. Tegen daders moet proces verbaal worden opgemaakt en zij moeten ook financieel verantwoordelijk worden gesteld voor de aangerichte schade. Ook zullen zij zich moeten verantwoorden voor het versturen van mails met een bedreigend en discriminerend taalgebruik.

Wij vinden dat mensen die in Maassluis wonen erop mogen rekenen dat zij in een veilige en stabiele wijk wonen met een goed leefmilieu. In dat verband leven wij als ChristenUnie mee met de inwoners van de burgemeesterswijk na deze vreselijke gebeurtenissen. De ouderen de kinderen die te maken hebben gehad met deze daders van criminele activiteiten. Het zal je maar gebeuren.

Wij steunen de maatregel voor het noodbevel en om dit om te zetten in een noodverordening. Maar er moet structureel aan de oplossing worden gewerkt. Samen met bewoners, de Marokkaanse gemeenschap, buurt preventie en politie en niet op de laatste plaats de ouders bij minderjarige daders. Zij zijn als eersten verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen en het leren van goede manieren die passen in het contact met de medemens. Samen moeten we ons blijvend inzetten voor een samenleving in Maassluis waarbij oud of jong, allochtoon of autochtoon, zich gewenst en veilig voelt.

Verder moeten we als gemeente en gemeenteraad niet de fout maken het beleid te versoepelen wanneer het weer rustiger wordt. Als ChristenUnie zijn we van mening dat dit onderwerp de komende jaren in iedere kwartaalrapportage een plek moet krijgen.

« Terug

Reacties op '27-09-2016 Debat Gemeenteraad ongeregeldheden in Maassluis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.