ChristenUnie Maassluis tegen verruiming koopzondag

donderdag 21 april 2016 14:17

Bij de commissiebehandeling op dinsdag 19 april j.l. over het onderwerp ‘verruiming van de openstellingstijd voor winkels op zondag van 13.00 uur naar 12.00 uur’ heeft de ChristenUnie aangegeven dat er binnen het college een goede visie moet bestaan over de rol en invloed van alle inwoners van Maassluis op dit punt. Je kunt je dan ook afvragen of dit voorstel tot verruiming van de winkeltijden op zondag de keuze is van de inwoners van Maassluis. De beperkte evaluatie geeft hier geen antwoord op en toch wordt blijkbaar onder druk van de genoemde supermarkten vóór het voorstel van verruiming gekozen. 

Dit ondanks de onmogelijkheid waarmee kleine ondernemers te maken krijgen om op zondag open te gaan. Denk hierbij aan personeelsbezetting en de kosten en opbrengsten die niet in verhouding staan. Daarnaast hebben deze kleine ondernemers het al moeilijk genoeg en zullen zij op termijn de concurrentieslag met de grote ketens verliezen.

De ChristenUnie is een sociale partij die vindt dat ook kleine ondernemers bestaansrecht hebben. Daarbij geeft het veel meer diversiteit en kleur in de stad dan alleen landelijke ketens. Dit standpunt zal u niet verbazen, want vanuit onze  christelijke levensovertuiging is de zondag de rustdag. De ChristenUnie is door deze beperkte evaluatie niet overtuigd geraakt dat alle inwoners en ondernemers in Maassluis een uitbreiding van de openstellingstijden op zondag wensen.

In de Raad heeft de ChristenUnie dan ook de volgende stemverklaring afgelegd:

“De ChristenUnie vindt dat ook de kleine ondernemers bestaansrecht verdienen en dat deze helden het al moeilijk genoeg hebben met de openstelling op zondag. Daarbij hechten wij veel waarde aan de positieve invloed die regelmatige rust en bezinning heeft op de gezondheid en het welzijn van mensen, maar dat gaat niet lukken in een 24 uurs-economie van 7 dagen per week. De zondag is voor ons de uitgelezen rustdag. Daarom waren en blijven wij tegen de oorspronkelijke en de nieuwe verruiming op de zondagsopenstelling voor winkels”.

John Dolstra

« Terug