Besluitvorming De Kade lijkt op visfuik

trap-3529928__480.jpg
Klarie-03.jpg
Door Klarie Oosterman op 14 februari 2022 om 16:23

Besluitvorming De Kade lijkt op visfuik

Wanneer ik kijk naar wat er momenteel gebeurt rond de besluitvorming voor meer woningbouw op De Kade, dan moet ik denken aan een fuik. Je kent het misschien wel. Zo’n visnet waarbij een vis steeds een stukje verder zwemt, maar er uiteindelijk niet meer uit kan. 

Het plan voor extra woningen op De Kade is namelijk bedacht door het college zelf, niet door de gemeenteraad. Het college heeft namelijk "bouwen, bouwen, bouwen" als speerpunt. Maar, laat ik het even bij mezelf houden, ik heb dit vooral gezien als speerpunt om de bestaande plannen en doelstellingen zo snel mogelijk uit te voeren of te versnellen.

Maar toen kwam het onderzoek “van Strand tot Stad” van Bureau De Zwarte Hond. Eerder schreef ik daar ook al eens een column over. De gemeenteraad heeft na afloop van het onderzoek een presentatie gekregen over dit rapport, tegelijk met de andere betrokken gemeenten.

Dan zou je zeggen dat dit rapport vervolgens wordt besproken binnen de gemeenteraad, in haar rol als kaderstellend orgaan. “Gemeenteraad, wat vinden jullie van dit rapport? Waar liggen de kansen in Maassluis, hoe zien jullie dit?” Maar niets van dit alles. Vanuit het stadhuis bleef het stil. Geen inhoudelijk gesprek met de gemeenteraad. Terwijl je ondertussen wel in diverse raadsstukken proeft dat op het stadhuis wel wordt toegewerkt in die richting. Naar mijn mening zwemt de gemeenteraad daarmee het eerste deel van de fuik in. 

Als u nu denkt: "Lekker Klarie, jij zit toch ook in de gemeenteraad, wat heb jij hier zelf aan gedaan?" Ik heb mijn best gedaan om het snel op de agenda te krijgen, maar er was te weinig draagvlak voor.

Vervolgens ligt er opeens een plan om meer woningen te gaan bouwen op de Kade. Heel bijzonder! Ook hier koos een meerderheid van de gemeenteraad er niet voor om in dit stadium kaders mee te geven. De meeste fracties gaven bij de eerste plannen voor de woningbouw aan: "We bespreken het als er concrete plannen liggen." Naar mijn mening zwem je daarmee verder de fuik in. Want een verdere uitwerking van de plannen richting een bestemmingsplan is zo ongeveer het slotakkoord van een ontwikkeling.

Daarbij komt ook nog eens dat er subsidie is aangevraagd. Wanneer de gemeenteraad nu nog nee zegt tegen het plan om extra woningen te bouwen op De Kade, dan loopt Maassluis 4 miljoen euro mis. Probeer dan als raadslid je rug maar eens recht te houden! Ofwel: we zwemmen nog een stukje verder de fuik in.

Ik ben heel benieuwd of de gemeenteraad, waar ik zelf ook deel van uitmaak en hopelijk na 16 maart ook nog, straks het lef heeft om als het nodig is uit de fuik te breken. Ook als de stad daarmee een subsidie van 4 miljoen euro misloopt. (Saillant detail: dat geld is eigenlijk nodig om door de gemeente gemaakte fouten in het bestemmingsplan De Kade recht te zetten.)

De moraal van dit verhaal? Het is belangrijk dat de gemeenteraad aan het begin van een ontwikkeling goed haar positie inneemt. Dat is het moment dat je nog kunt sturen. Als je eenmaal op een bepaald spoor zit vraagt het heel veel inzet om nog van spoor te wisselen!

We zullen het zien, ik denk dat u in de zomer van 2022 wel weet wat er met de fuik is gebeurd!