Rotondes

rotonde westlandseweg/mozartlaan
Peter-05.jpg
Door Peter Anker op 19 januari 2023 om 22:00

Rotondes

Reparatie van de rotonde is hard nodig.

En ja, weer een ongeluk met een auto en een fietser op de rotonde bij de moskee. Bij deze rotonde klagen automobilisten erover hoe lastig het is om fietsers te zien en zijn fietsers blij dat ze heelhuids konden oversteken. Hier moet zo snel mogelijk wat aan gebeuren!

Er gebeuren relatief veel ongelukken met fietsers op rotondes, zo blijkt uit de nieuwste onderzoeken (TUDelft/VIA) en als het drukker wordt dan stijgt het aantal ongelukken nog harder. Dat is ook wel logisch, zeker voor de fietsers die over de rotonde bij de moskee fietsen. Zij merken hoe vaak automobilisten pas op het laatste moment fietsers zien en dan hard moeten remmen. En als het drukker wordt gaat het dus ook vaker mis.

Bij de aanleg van deze rotonde jaren geleden zijn er wel vragen gesteld of dit wel zo’n goed idee was en of er geen betere oplossingen te bedenken zijn. Er is toen door mij geopperd om tunneltjes aan te leggen voor de fietsers of de auto's. Zo komen die groepen elkaar niet meer tegen en kunnen ze ook niet botsen. Anderen drongen aan op stoplichten wat natuurlijk ook een veilige optie is.

Wat vindt u? Zullen we weer een pleidooi houden voor tunneltjes voor de fietsers? Met goede camera’s erbij moet het veiliger worden en vooral een veiliger gevoel geven. Ik hoor al mensen roepen: “Dat kan toch niet!” Mijn favoriete collega zegt altijd: ‘Kan niet bestaat niet’. En dan gaat hij op zoek naar een slimme oplossing.

Jaarlijks worden er verkiezingen gehouden voor de beste fietssteden in Nederland. En altijd worden deze verkiezingen gewonnen door steden die er voor zorgen dat fietsers en auto’s elkaar niet kruisen, meestal met tunnels. Nu zal Maassluis niet snel worden gekozen tot beste fietsstad, maar dat zou kunnen veranderen als we eens fris en fruitig naar al dat verkeer kijken dat voortdurend toeneemt. Eén ding is zeker, met de huidige groei van het verkeer stijgt ook het aantal botsingen tussen fietsers en auto’s. Dat kunnen we voorkomen door nu maatregelen te nemen.

Is het niet een beetje duur zo’n tunneltje? Ja, maar de kosten gaan voor de baten uit. Een ongeluk is heel duur, hulpdiensten en ziektekosten tikken flink aan, dus voorkomen is besparen. En een tunnel ligt er voor vele jaren en dan valt het wel mee, de kosten van onderhoud zijn dan ook relatief laag.

Met tunneltjes stroomt autoverkeer beter door en de fietsers kunnen fluitend door de stad.

Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Eerder gepubliceerd op Maassluis.nu 

https://www.maassluis.nu/columns/column7-rotondes/