Reacties op Rotondes

rotonde westlandseweg/mozartlaan
Peter-05.jpg
Door Peter Anker op 2 februari 2023 om 16:35

Reacties op Rotondes

In mijn vorige column heb ik geschreven over de gevaarlijke situaties voor met name fietsers op de rotonde Mozartlaan/Westlandseweg. Nu dat heb ik geweten! Heel veel reacties van zowel automobilisten als fietsers.

Automobilisten geven allemaal aan dat het verkeersbeeld onduidelijk is, de rotonde is onoverzichtelijk. Het idee dat er misschien een fietser over het hoofd wordt gezien werd vaak genoemd. En opmerkelijk dat veel automobilisten vonden dat al die andere autorijders te hard reden. De reactie “rij als een slak, op je gemak” en ‘het gaat om de mentaliteit’ wil ik u niet onthouden. Ja mentaliteit is wel een ding, als we allemaal wat rustiger rijden wordt het ook veiliger.

Alle partijen zijn het er over eens dat het steeds drukker wordt en het eigenlijk nu al te druk is. En ja, als het drukker wordt dan stijgt het aantal fietsongelukken hard.

Vooral fietsers voelen de urgentie om snel in te grijpen omdat de rotonde echt onveilig voelt en als het onveilig voelt wordt er ook weer minder gefietst. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Nu geldt ook voor fietsers ‘rij op je gemak..” want er wordt door de e-bikes wel heel hard gereden en ik zou zeggen: heel veel te hard! Dat zorgt voor zowel op het gewone fietspad als op de rotonde voor gevaar.

Ook veel opmerkingen kwamen er over het idee om fietstunnels aan te leggen. Simpel, dat is het veiligst, maar dan moet er wel (camera) toezicht zijn anders stijgt de verkeersveiligheid, maar daalt met donkere tunneltjes weer het algemene veiligheidsgevoel. En zo kwam de mooie opmerking waarom vragen we Santiago Calatrava niet om mooie fietsbruggen voor ons te ontwerpen. De weg wat verdiepen, dat scheelt lawaai en met mooie bruggen lossen we het probleem op. Ik zie het voor me.

Natuurlijk werd er ook gesteld dat een tunnel helemaal niet kan, veel te duur. Nou ik verzeker u: ongelukken die zijn pas duur.

Het is klip en klaar: er moet snel wat gebeuren en niet bezuinigen op de verkeersveiligheid!