Vaststellen POH 2006-2010

vrijdag 07 juli 2006 20:21

Is de democratie in gevaar?
De ChristenUnie vond het niet nodig dat, terwijl de coalitie partijen dit programma al voor akkoord hadden ondertekend, de overige partijen die geen deel uitmaken van het college zich hierover moesten uitspreken”.

Kees Smits (ChristenUnie):

Is de democratie in gevaar?

 

“Het vaststellen van het Programma op Hoofdzaken (POH) 2006-2010  stond dinsdag 11 april op de agenda van de gemeenteraad. Het ging om het programma van de nieuwe coalitie bestaande uit PVDA-CDA- en VVD. Het was hun programma. Elk van deze partijen heeft 40 punten aangedragen en dat alles stond vertaald in het nieuwe POH. De niet aan de coalitie deelnemende partijen t.w. de VSP, de SP, Maassluis Belang en de ChristenUnie zijn niet betrokken geweest bij dit nieuwe programma. Het programma, moest worden vastgesteld. Daar had men de  partijen die niet tot de coalitie behoren, niet voor nodig. Ik heb, bij die vaststelling, het voorstel gedaan dit POH als leidraad te hanteren voor het programma dat het nieuwe college dient op te stellen. De burgemeester vond dit niet genoeg en kandidaat wethouder John Scheerstra eiste een hoofdelijke stemming. De ChristenUnie vond het niet nodig dat, terwijl de coalitie partijen dit programma al voor akkoord hadden ondertekend, de overige partijen die geen deel uitmaken van het college zich hierover moesten uitspreken”. Aldus Kees Smits, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Maassluise gemeenteraad.

 

Het POH bevat volgens Smits zeker goede elementen. “Dat zullen wij zeker niet ontkennen. Maar er zitten zoveel vaagheden in en open eind constructies dat het onmogelijk is daar een positief oordeel aan te geven. Neem nu het volgende voorbeeld. In hoofdstuk 2.6 en 3.5 staat iets heel eigenaardigs: De overeenkomst met Lely over de bebouwing van de Dijkpolder wordt pas aangegaan op het moment dat de derde ontsluiting op het rijkswegennet geregeld is. Hier blokkeren de college partijen de voortgang van de bouw van een wijk, waar 2500 woningen moeten worden gerealiseerd. Want wat als Rijkswaterstaat bij zijn standpunt blijft om geen derde ontsluiting te realiseren dan komt de financiering van die aansluiting van zo’n 15 miljoen voor rekening van de gemeente Maassluis”. Smits vindt ook dat er positieve elementen in zitten, zowel op sociaal terrein als op het gebied van de versterking van de werkgelegenheid.

 

Belediging van de democratie?

Sinds enige tijd geeft journalist Chrit Wilshaus een opiniërende bijdrage in “De Schakel”. Smits: ”De objectieve berichtgeving van Chrit wordt door de ChristenUnie altijd zeer gewaardeerd. Maar bij het verslag van zowel de verkiezing van een nieuw college met een veel te zwaar college met de 3 wethouders van de PVDA als de vaststelling van het POH wordt door Chrit de suggestie gewekt dat de niet coalitie partijen, door zich te onthouden van stemming over het coalitie program, de democratie beledigde. Hier was toch duidelijk geen sprake meer van objectiviteit maar van een waarde oordeel. Dat mag natuurlijk bij een opiniërend artikel. De vraag is natuurlijk wel of deze mening houdbaar is”. De fractie voorzitter van de ChristenUnie is van mening dat er een aantal mogelijkheden waren. Allereerst akkoord gaan met dit programma. Maar dat was onmogelijk met zoveel vaagheden en onjuiste routes. De andere mogelijkheid was tegen stemmen. Dat ging de ChristenUnie te ver, want er staan ook een heleboel goede zaken in. Dan is er maar één mogelijkheid over: je onthoudt je van stemming. Dat kan alleen als je de zaal verlaat en er op dat moment niet bent. En daar hebben we voor gekozen. Wat overbleef was dat die partijen die al hun handtekening onder dit programma hadden gezet nu met elkaar gingen stemmen. Dat was een farce. Verstandiger was geweest de suggestie van de ChristenUnie te volgen om dit programma als leidraad te gebruiken voor het komende collegeprogramma. “Die weg wilde PVDA, CDA en VVD niet gaan. Men wilde de niet coalitie partijen dwingen tot een keuze die men niet wilde maken. In het duale tijdperk moet de politiek spannender worden. Dat gebeurde dinsdag 11 april dan ook in de raadzaal van Maassluis. Dat is geen belediging van de democratie geweest maar de politieke en democratische ruimte zoeken die er is. En daaraan voldeden de oppositie partijen”. Aldus de voorman van de ChristenUnie.

 

 

 

 

« Terug

Reacties op ' Vaststellen POH 2006-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.