Het huishoudboekje moet kloppen
Behandeling Begroting 2020-2023 1e en 2e termijn door J. Dolstra
Eerste termijn
Het huishoudboekje moet kloppen
Voorzitter, de ChristenUnie vindt het belangrijk dat het huishoudboekje klopt, maar gelet op de lastenverzwaring moet dat ook blijven kloppen voor inwoners met een smalle beurs.
Bij de vastgestelde kadernota hebben wij u gevraagd om een sobere en doelmatige begroting en oog te houden voor de kwetsbaren in Maassluis en lezen dit ook terug in uw begroting. De ChristenUnie zal deze begroting positief, kritisch en constructief benaderen met dank aan de organisatie voor de leesbaarheid.
De ChristenUnie vindt communicatie en participatie, dus het meenemen van inwoners, belangrijk. Wij zijn van mening dat dit College goede stappen zet om inwoners en organisaties te betrekken en mee te nemen. Voorbeelden zijn de werkgroepen Geluidsscherm A 20 en de Bewonerscommissie Prinses Julianalaan die streven naar een 30 kilometerzone. Deze en de vele andere vrijwilligers zijn goud waard in onze stad. Wij geven het College een positieve opdracht mee: Zorg voor een betrouwbare gemeente die dicht bij mensen staat in deze mooie stad Maassluis.
Wij hebben geen moeite met toeristenbelasting. Daarmee betalen bezoekers mee voor het gebruik van onze voorzieningen. Wel vinden wij het budget en de cijfers niet realistisch. U wilt uiteindelijk op 50.000 euro per jaar uitkomen, maar dan moet je jaarlijks 33000 overnachtingen hebben.
De ChristenUnie deelt uw visie dat iedere inwoner zich veilig moet voelen. Wij vinden dat malafide autobedrijven en andere malafide bedrijven geen plek mogen krijgen in Maassluis. Wij horen regelmatig klachten. Wij vinden het belangrijk hierover regelmatig evaluaties te krijgen en ook over participatieprojecten zoals Buurtpreventie en Waaks.
De ChristenUnie vindt een sterke economie, citymarketing en werkgelegenheid van groot belang. Maar de vrijetijdsector moet in balans zijn met de overige sectoren. Wij zien graag agendering van de economische visie voor een evaluatie.
Al jaren streven wij als College en Raad voor techniekonderwijs. Wij zien in uw beantwoording op de vragen dat u hiermee aan de slag gaat en zijn daar blij mee.
Het stimuleren van de circulaire economie zullen wij aanwakkeren. Naast ‘omgekeerd afval scheiden’ vinden wij ‘nascheiden’ en 'een aparte afvalstroom voor bedrijven' punten om aan u mee te geven.
Voor het duurzaamheidsbeleid van de gemeente verwachten wij van het college een actieve aanpak door gebruik te maken van de kennis en kunde van onze inwoners. Het gebruik van houtkachels, hoe leuk ook, vinden wij niet duurzaam en ook ongezond.
De wegenstructuurvisie is aan een tussentijdse vernieuwing toe. Graag zien wij hiervoor een evaluatie. Gezien het belang van dit onderwerp willen we hierover de motie 'Tussentijdse Evaluatie Wegenstructuurvisie 2010-2025' indienen samen met het CDA en de VVD.
Verzoekt het college:
- Een beknopte notitie op te stellen voor de gemeenteraad met daarin een terugblik op gerealiseerde projecten van de wegenstructuurvisie;
- Een voorstel te doen op welke onderdelen een update van de structuurvisie wenselijk is, inclusief aangepast tijdpad;
- Deze notitie voor 1/7/2020 aan te bieden aan de gemeenteraad voor bespreking.
Ook een geluidsscherm langs de A 20 heeft voor ons prioriteit. Wij vinden de zin ‘duurzame oplossing’ voor een geluidsscherm te vrijblijvend.
Ook op andere gebieden zijn we als ChristenUnie van mening dat de raad al in een vroeg stadium betrokken moet zijn bij de planvorming. Om zo kaders te kunnen stellen.
Zoals u merkt aan onze moties vinden we als ChristenUnie het proces van kaderstellen en evalueren belangrijk. Dat kan n.l. een positief effect hebben op de uitvoeringskosten. Om dit aandachtspunt breder op te pakken hebben wij samen met MB en VSP de motie ‘Planning & Controlecyclus voor beleidsdocumenten’, opgesteld. Om voorwaarden te stellen aan het proces van beleidsdocumenten en dit te bespreken in het presidium.
De ChristenUnie vindt het belangrijk elkaar op een ontspannen wijze te ontmoeten en ziet sport en cultuur als een belangrijk middel om integratie tussen bevolkingsgroepen te bevorderen. Wij vinden het om meerdere redenen geen goed punt om van sportclubs een hogere bijdrage te vragen en vragen het college dit, naast de taakstellende bezuiniging subsidies van 3 ton, te heroverwegen.
Bij het sociaal domein denkt de ChristenUnie aan de stille kant van Maasluis zoals het bestrijden van eenzaamheid. Het EO-feest moet hiervoor handen en voeten krijgen.
Het huishoudboekje moet blijven kloppen, voorzitter, ook voor inwoners die het financieel niet breed hebben. De septembercirculaire geeft weer wat financiële ruimte. Als ChristenUnie zijn we van mening dat bij meevallers de lasten voor onze inwoners zo snel mogelijk verlaagd moeten worden. Ons uitgangspunt is om weer te horen bij de 50% goedkoopste gemeenten. Wij vragen het College, omwille van de inwoners met een kleine portemonnee, dit speerpunt op te pakken en de andere punten mee te nemen bij de kadernota 2021.
Wanneer we kijken naar de stille kant van Maassluis is blijvende aandacht nodig voor mensen en kinderen die in armoede leven, brede aandacht voor de jeugdzorg, preventie schuldhulpverlening, rekenen en laaggeletterdheid.
Een ander punt waar wij daadkracht voor vragen is een goed onderkomen voor Myosotis.
We betreuren het dat het keuzebudget ‘OV voor minima’ niet haalbaar lijkt te zijn. We vragen van u om beschikbare middelen in te zetten op een manier waarvoor dit geld is bedoeld.
In de afgelopen week heeft u in de media de berichten kunnen lezen over het grote tekort aan pleegouders. Net als bij mantelzorgers zijn ook onze Maassluise pleegouders stadsgenoten die in stilte veel en belangrijke zorg verlenen.
Enkele jaren geleden is er een bijeenkomst geweest voor pleegouders in Maassluis. Deze bijeenkomst is door de pleegouders positief ontvangen. We vinden het belangrijk dat dit een vervolg krijgt en willen hiervoor samen met MB, PvdA, CDA en FvM de motie ‘Steun aan pleegouders in Maassluis’ aanbieden.
Verzoekt het college:
- Op reguliere basis (b.v. jaarlijks) ontmoetingen te organiseren voor pleegouders in Maassluis;
- Promotie van de diverse vormen van pleegzorg, zoals ook buurtzorg, actief op te pakken in beleid en uitvoering;
- De gemeenteraad voor 01-08-2020 op de hoogte te brengen van de ondernomen acties.
Tweede termijn
Voorzitter, dank aan het college voor de beantwoording.
In onze eerste termijn hebben wij onze punten en de moties meegegeven.
Voor de ChristenUnie zijn ‘Zorg voor elkaar’ en vooral degenen die het niet breed hebben belangrijke thema’s zoals aangegeven in de ‘Stille kant van Maassluis’.
Uw begroting zien wij als Robuust en voor wat betreft de financiën voor nu op orde. Onze visie over de bezuinigingen en lastenverzwaring hebben wij ook aan u meegegeven. Om het huishoudboekje op orde te houden moet er bezuinigd worden van 1 naar 3.1 miljoen. Op de punten verhoging bijdrage sportclubs, taakstelling subsidies van 3 ton en in het praktische zin niet uitvoeren van het keuze-budget OV voor minima hebben wij u gevraagd om te heroverwegen. Wij zouden subsidies meer willen beoordelen op basis van het maatschappelijk effect.
We hebben al aangegeven hoe we over de toeristenbelasting denken. Toch willen wij u meegeven wanneer naast de bezuinigingen van nu er toch weer financiële ruimte komt, dit ten goede te laten komen aan lastenverlichting voor de burgers en onderhoud van de buitenruimte. Wijkonderhoud, vinden wij, moet gelden voor de hele stad met voor ons als voorbeeld de Merellaan die wel een opknapbeurt kan gebruiken.
Ook de wijkdeals blijven aandacht vragen waarbij wij vinden dat initiatieven vanuit de wijk moeten komen. Bij de metropolitane fietsroute gaan wij er wel van uit dat dit in nauw overleg gebeurt met de bewoners van de Prinses Julianalaan. Wij maken graag gebruik van uw aanbod om over de invulling van meevallers uit de septemberbrief voorafgaand aan de kadernota 2021 mee te kunnen praten. Op dat punt hebben we ingestemd met een gezamenlijke motie om u daarvoor al kaders mee te geven.
Communicatie is in deze tijd essentieel om goed om te gaan met onze inwoners. Een geluidsscherm langs de A20 past helemaal binnen duurzaamheid maar we snappen ook dat dit om een financiële invulling gaat. Daarom hebben wij dit punt ook neergelegd bij de Tweede Kamer en ik heb begrepen dat dit al is opgepakt. Wij vragen het college om ook ferme stappen te zetten naar Rijkswaterstaat. Ook een 30-kilometerzone Prinses Julianalaan vinden wij met betrekking tot geluidsoverlast, fijnstof en rekening houden met niet onderheide woningen helemaal passen binnen duurzaamheid.
Even een korte terugblik van dit College, dat bestaat uit drie jongeren en een wat oudere wethouder onder leiding van onze burgemeester. Na een trage start zien wij nu dat ze op stoom beginnen te komen en wij hebben daar als ChristenUnie vertrouwen in. Ik noem als daadkracht de onlangs vastgestelde woonvisie met minimaal 33% sociale woningbouw en woningen voor starters en middeninkomens, zowel koop als huur en woningen voor ouderen, maar ook de stappen die gezet worden met een nieuwe sportzaal aan de Sportlaan, al waren wij daar op die plek nu net weer niet zo tevreden over.Daarnaast de voortdurende werkzaamheden in de buitenruimte. Ik zag zelfs dat ze bezig waren met het plaatsten van nieuwe lantaarnpalen.
Speciaal wil ik ook wethouder Bronsveld noemen. Haar werk wordt niet altijd meteen zichtbaar, zoals nieuwe woningen en de buitenruimte, maar met name Jeugdzorg en de zorg voor ouderen en lokaal armoedebeleid worden door haar ondanks de beperkte middelen vanuit het Rijk voortvarend opgepakt. Ook zijn we blij dat eindelijk de mensen met een verstandelijke beperking van Myosotis hopelijk binnenkort weer een goed onderkomen zullen krijgen. Dank ook voor de steun voor de pleegouders, eveneens een stille kant van Maassluis. Ik las in de media iets over cijfers die men toekende aan dit college. Welnu voorzitter, de ChristenUnie vindt vertrouwen hebben in elkaar in dat opzicht veel belangrijker. Gaat dan alles goed? Nee dat ook weer niet. Maar laten we dan vooral oplossingsgericht meedenken.
Geef als Raad goede kaders mee aan het College en controleer ook het College of ze dit goed uitvoeren. Wij hebben u op dit punt moties meegegeven.
Voorzitter, de Britse cultuurcriticus Aaron Bastani, schrijft dat de vrijemarkteconomie binnenkort plaats zal maken voor een volledig geautomatiseerde samenleving. Mensen krijgen daarin een basisinkomen en robots produceren een oneindige hoeveelheid goederen en voedsel zodat iedereen het leven kan leiden van een miljardair. Zijn boek is denk ik meer een droom dan een serieuze economische verhandeling, maar wil je voor elkaar blijven zorgen en daarbij ook duurzaamheid bevorderen, dan zullen er door technologische veranderingen en gedragsaanpassingen ook economische verschuivingen gaan en moeten plaatsvinden.
In Handelingen 4 staat vrij vertaald dat de leden van de eerste Christengemeente in Jeruzalem 100 jaar na Christus eendrachtig samenleefden en geen van hen beschouwde bezit als persoonlijk eigendom. Men deelde met elkaar en niemand leed gebrek.
Wij leven echter in een tijd waarin het in Nederland economisch voor de wind gaat, maar het financiële verdelingsvraagstuk om verbetering vraagt. Mensen die moeten leven van een klein inkomen en bedrijven die steeds meer kunnen bijschrijven op hun bankrekening. De verhouding inkomen van ZZP’ers en mensen met een laag inkomen die op bijstandsniveau moeten leven is 8 op 1 en is ook vaak een vergeten groep mensen.
Terug naar uw begroting waarin u aangeeft te willen werken aan het terugdringen van armoede en werkloosheid. Maar ook taal en rekenen, naast duurzaamheid en de sociale cohesie met ouderen te bevorderen door het terugdringen van eenzaamheid. En met jongeren door te investeren in onderwijs. De ChristenUnie deelt uw visie op deze punten en het omzien naar elkaar om zich daarvoor te blijven inzetten. Maassluis kan dan nog meer floreren als een sociale stad waar iedereen, jong of oud, zich thuis zal en mag blijven voelen.
Reacties op 'Het huishoudboekje moet kloppen'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.