Visie ChristenUnie over milieubeleid
“In de commissievergadering van dinsdag 16 januari ontstond er een korte discussie rond de noodzaak tot verlenging van het milieubeleidsplan 2003-2006. Voor ons was die discussie nog niet afgerond en we willen deze dan ook graag hier in de raad voortzetten. Wij delen de visie van het college niet om de realisatie van het nieuwe beleidsplan met een jaar uit te stellen. Naar onze mening had er op 1 januari 2007 een nieuw beleidsplan moeten liggen. Wij zijn van mening dat het college het beloofde Milieu Beleidsplan (MBP) 2003-2006 in deze periode had moeten uitvoeren”. Aldus Kees Smits, fractievoorzitter van de ChristenUnie tijdens de onlangs gehouden raadsvergadering.
Ook het onderwerp externe veiligheid is volgens Smits beslist niet nieuw te noemen.
Al jarenlang is dit thema zich aan het ontwikkelen. Hier in Maassluis hebben risico inventarisaties plaatsgevonden en is een top 8 van risicovolle bedrijven opgesteld.
Op dit moment stelt het college dat er eerst extern advies nodig is voordat men zelf een verdere visie kan ontwikkelen. Smits sprak als zijn mening uit dat het externe advies een hulpmiddel kan zijn, maar dat we in de basis zelf onze plannen moeten maken.
“Het college wil”, volgens Smits, “de precieze uitwerking van de nieuwe regelgeving met betrekking tot de omgevingsvergunning verwerken in het nieuwe beleidsplan. Dat is een keuze, maar geen noodzaak om het nieuwe milieubeleidsplan op te kunnen stellen. Dat kan ook in het jaarlijks terugkerende milieu uitvoeringsplan worden opgenomen”.
Maassluis, de eerste stad aan de Waterweg met uitstoot van fijnstof en andere luchtverontreinigende stoffen door o.a. de scheepvaart, de stad aan de A20 met toenemend geluidsoverlast, de stad in de milieubelastende Randstad en de stad grenzend aan diverse groengebieden, roept om speciale aandacht voor het milieu. Hierin past geen uitstel in het maken van plannen. Een pro-actief beleid is van het allergrootste belang. Vooral op het gebied van planontwikkeling heeft het milieubeleid van de Gemeente Maassluis een extra impuls nodig. “Dat betekent niet dat we nog meer externe dure adviseurs moeten inhuren”, zo riep de Smits het college toe. “Nee, een beter milieu begint bij jezelf! Binnen Maassluis moeten we ook geloven in onze eigen kennis en kracht. Het hebben van een visie, weten wat belangrijk is in onze stad. Dit willen we vanavond benadrukken. In 2006 had deze visie omgezet moeten worden in een nieuw beleidsplan. Naar onze mening een gemiste kans dat dit niet is gebeurd. De zorg voor het milieu heeft hierdoor een achterstand van minimaal één jaar opgelopen.
Een goede inspraak is van groot belang, zo stelde de ChristenUnie voorman. “Daar staan wij ook helemaal achter. Maar Maassluis is geen Rotterdam. De milieuproblemen zijn te overzien en het verdelen van Maassluis in zo’n vijf gebieden lijkt ons overdreven. Bovendien heeft deze gedachtegang ons meer dan verwonderd. Deed de fractie van de ChristenUnie tijdens de Algemene Beschouwingen eind 2002 niet een initiatief voorstel om een Adviesraad Natuur en Milieu te realiseren waar bewonersorganisaties, bedrijfsleven, milieuorganisaties en anderen in zouden deelnemen? En werd dit voorstel tijdens de Algemene Beschouwingen niet door de college partijen als niet haalbaar van de hand gewezen? Zou het niet goed zijn de door ons toen voorgestelde adviesraad in te stellen? Als alternatief voor het organiseren van de voorgestane vijf workshops?”
Reacties op 'Visie ChristenUnie over milieubeleid'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.