SOB vergadering 14 juni 2004 N.a.v. Raadsinformatiebrief Economie

woensdag 16 juni 2004 19:10

Raadsinformatiebrief Economie N.a.v. SOB vergadering 14 juni 2004

SOB vergadering 14 juni 2004

 N.a.v. Raadsinformatiebrief Economie

Voorzitter het is fijn dat u de fractie van de ChristenUnie tegemoet bent gekomen deze Raadsinformatiebrief op de agenda te zetten. Het is ook logisch dat we hier vanavond enige woorden aan besteden.
Als Raadsinformatiebrief voldoet deze brief aan onze verwachtingen. We krijgen een inzicht in waar het college wel en niet mee bezig is. Maar het voldoet totaal niet aan het verzoek dat in onze motie nr.26 bij de algemene beschouwingen is ingebracht. Wij vroegen een beleidsplan dat binnen 6 maanden doch uiterlijk eind april in de commissie SMB besproken zou worden. 

Het beleidsplan is niet gepresenteerd en als gevolg daarvan heeft er dus ook geen discussie daarover plaatsgevonden. En tegen de achtergrond van de toezegging van het gehele college om de motie over te nemen, heeft het college zich verplicht, inzet te plegen. 
Het college heeft hierin gefaald. Dat is duidelijk

Natuurlijk heeft mijn fractie er begrip voor dat als er geen menskracht is, men spreekt over capaciteitsproblemen bij de afdeling ROM en een vacature op de beleidsfunctie economische zaken, het dan ook niet eenvoudig is de motie uit te voeren. Maar toen wij op 17 februari in de raad vroegen hoe het  er mee stond en de wethouder mij bedankte dat ik haar hielp herinneren en meedeelde dat het beleidsplan in de steigers stond wist zij natuurlijk dat er nog niets was. Daarmee werd de waarheid toen geweld aangedaan.
Reeds eerder zei de wethouder dat voor de economie moeten de ondernemers zelf zorgen. Dat is een onjuiste veronderstelling. Ondernemers zijn verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het eigen bedrijf en voor de verdere ontwikkeling daarvan. 
Voor economische groei en het aantrekken van bedrijven is de gemeente verantwoordelijk. 

Ik wil u een voorbeeld geven. Ongeveer 3 jaar geleden is een startende ondernemer hier een bedrijf begonnen. Binnen een jaar had hij 5 man in dienst. Hij zocht een nieuwe locatie en vroeg betrokkenheid en hulp op het gemeentehuis. Hij werd belemmerd in zijn verzoek, van het kastje naar de muur gestuurd en ten einde raad is hij naar Delft vertrokken. Waar hij intussen 40 man in dienst heeft.

De ChristenUnie vroeg in het beleidsplan het volgende:
1.     Hoe men op kort termijn bedrijfslocaties denkt te realiseren
2.     Wat men denkt te doen om extra arbeidsplaatsen te realiseren
3.     Wat men denkt te doen om bedrijven voor Maassluis te behouden
4.     Hoe men denkt bedrijven aan te trekken
5.     Een tijdspad aan te geven hoe een en ander gerealiseerd wordt.

Het leven bestaat uit het maken van keuzes. Wanneer wij het bedrijfsleven in willen schakelen als sponsor voor activiteiten en wanneer bij WW en WAO reïntegratie plaats dient te vinden, dan moet er wel sprake zijn van een sterk bedrijfsleven. Daar is visie voor nodig en beleid. Dat ontbreekt en het college doet er niets aan om daarin planmatig te denken. 

Werkgelegenheid bestaat niet alleen uit toerisme, cafés en detailhandel. Juist  industrie en kantoorlocaties leveren daar een sterke bijdrage in. Intussen is mijn fractie bezig om een dossier aan te leggen om zo mogelijk zelf een plan te maken. Daarvoor hebben wij intussen ambtelijk contact gehad met de gemeenten Vlaardingen, Woerden en Zoetermeer.
 
Ik verzoek hierbij het college deze zomer dit plan te realiseren. Eventueel in samenwerking met de gemeente Vlaardingen die een prima beleidsplan heeft geproduceerd. Ik bied hiervoor mijn diensten aan. Anders zullen wij zo mogelijk een initiatief voorstel maken.

« Terug

Reacties op 'SOB vergadering 14 juni 2004 N.a.v. Raadsinformatiebrief Economie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.