Structuurvisie Detailhandel
Raadsvergadering 29.03.2005
Bijdrage n.a.v. agendapunt 9.
Vaststelling structuurvisie detailhandel
Raadsvergadering 29.03.2005
Bijdrage n.a.v. agendapunt 9.Vaststelling structuurvisie detailhandel
Plannen moeten geen plannen blijven. Hoe mooi en ambitieus ze ook zijn. In het maken van plannen mankeert het in onze gemeente niet. De ontwikkelingsvisie Maassluis Binnenstad dateert uit 1999. Dat is toch reeds zo’n zes jaar geleden. Er ligt ter vaststelling de Structuurvisie Detailhandel. Wanneer je geen visie hebt kan je moeilijk plannen maken. Dus met enig inzicht kan je zeggen: Eerst een visie hebben, dan plannen maken en dan uitvoeren. Maar neem nu de zin uit de raadsinformatiebrief Integraal Economische Beleidsvisie d.d. 7 maart j.l. waar we het volgende lezen: “De gemeente Maassluis doet veel aan economisch beleid en kent veel goede initiatieven om het economisch klimaat in de gemeente te verbeteren zoals het Havenbeleid, beleid Binnenstad, de Boeiende Route, herstructurering de Markt en het beleid detailhandel”. Welaan voorzitter je moet toch wel blind zijn om te veronderstellen dat onze gemeente veel aan economisch beleid doet en daarbij bovendien de boeiende route economisch beleid noemt. Noch los van het feit dat van die route noch weinig te zien valt.
Er wordt nu hard gewerkt op de Markt, dat wel. De verontrustende brief van Koopcentrum Binnenstad d.d. 23 januari jongstleden waarin melding werd gemaakt van 10 leegstaande
panden verontrust ons niet alleen, het staat ook haaks op uw wensen dat horeca versterkend moeten werken om de Binnenstad levend te maken. Welaan voorzitter, allereerst mogen we het college toch wel vragen wat het college denkt te doen deze ontwikkeling te keren.
Wij lezen dat de gemeente nadrukkelijk kiest voor een duurzame versterking en ontwikkeling van de detailhandelstructuur. Hoe dan? is onze vraag en wanneer? Wij lezen dat er in Maassluis 200 winkels zijn gevestigd met totaal 40.000m² vloeroppervlak. Dat is 30% minder dan vergelijkbare gemeenten. Het rapport verwacht de komende jaren een groei van zo’n 4500 inwoners en dit betekend dan weer een aanzienlijke versterking van het lokale consumenten draagvlak voor voorzieningen. Na de conclusie van het rapport, n.l. dat met de opwaardering van de Koningshoek en een betere heldere positionering van de binnenstad de regionale positie behouden kan blijven, volgt onze conclusie n.l. het staat er goed: deze positie kan behouden blijven! Maar dan moet er wel iets gebeuren. Want de presentatoren van BRO waren in de commissie SOB heel duidelijk: als er niet heel snel actie ondernomen wordt in Maassluis, dan heeft onze gemeente de slag verloren. En dat brengt ons tot de volgende vragen.
Hoe zit dat nu met die plannen van de Koningshoek? Het is zo eindeloos stil. De bouw daarvoor zou toch in januari 2005 starten? Waarom die eindeloze windstilte? De plannen van de Koningshoek, hoe ambitieus zij ook waren, moeten wel eens een keer uitgevoerd worden. Vindt u ook niet? Maar er gebeurt niets. Althans, wij merken er niets van. Wanneer kunnen wij daar enige actie verwachten? Dit geldt ook voor het Palet en de Steendijkpolder. Wanneer ligt er een plan van aanpak en tijdsplanning voor deze winkelcentra? Wanneer krijgen we een plan van aanpak met tijdsplanning m.b.t. de Binnenstad zoals zo prachtig beschreven staat op pagina 18 van het rapport? Van ons mag het allemaal gaan gebeuren. Anders gaat het ten koste van de winkeliers, die het vervolgens zonder koopgedrag moeten doen. Maar dat wisten we al.
Reacties op 'Structuurvisie Detailhandel'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.