ChristenUnie vraagt steun voor de Voedselbank
Tijdens de onlangs gehouden algemene beschouwingen van de gemeenteraad vroeg de fractie van de ChristenUnie via een motie steun voor de Voedselbank. De achtergrond daarvan was dat de zogenaamde. “stille armoede” in Nederland een pijnlijk verschijnsel is en dat ondanks bestaande sociale voorzieningen vele mensen moeten zien rond te komen met zeer weinig, waardoor de voedselbank voor hen een kleine maar tevens noodzakelijke aanvulling is in hun levensonderhoud
Twee weken geleden vroeg fractiemedewerker Philip van den Berg in “de Schakel” zich af wat nu de beweegredenen van met name CDA en PVDA waren om tegen deze sociale motie te stemmen. Vooral omdat de PVDA bij de algemene beschouwingen opmerkte dat Maassluis een sociale stad moet blijven en omdat het CDA opmerkte dat de overheid, dus ook de plaatselijke, een schild voor de zwakken dient te zijn. Opmerkingen die door de ChristenUnie volledig worden onderschreven.
De ChristenUnie vroeg om onderzoek in hoeverre financiële ondersteuning mogelijk en noodzakelijk is voor een vrijwilligersorganisatie als de Voedselbank in Maassluis. Een organisatie die in het eerste jaar dat zij hier werkzaam is reeds aan 50 huishoudens ondersteuning heeft gegeven. De stille armoede, het woord zegt het al, neemt hand over hand toe. In 2004 is landelijk de schuldhulpverlening ten opzichte van 2003 gegroeid van 137.000 naar 152.000 huishoudens. We zijn het met de PVDA eens dat het kabinetsbeleid daar op dit punt zeker schuldig aan is.
De Voedselbank, wie zijn zij?
De Voedselbank is een 100% non-profit organisatie. Er wordt op alle niveaus gewerkt met vrijwilligers. Ontstaan uit een particulier initiatief, is de Voedselbank Nederland uitgegroeid tot een landelijk opererende organisatie met Rotterdam als hoofdvestiging. Via de nevenvestigingen, nú reeds in 18 steden, kunnen steunpunten zich aansluiten en voorzien worden van levensmiddelen. De voedselbank ondersteunt elk lokaal initiatief dat de “minners” in onze samenleving wil ondersteunen met levensmiddelen en begeleiding bij het oplossen van de probleemsituatie. Dit houdt concreet in dat levensmiddelen die kwalitatief nog goed zijn, maar om één of andere reden niet verkocht kunnen worden, ingezameld en uitgedeeld kunnen worden aan particuliere huishoudens die onvoldoende geld overhouden om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.
Historie
De Voedselbank is gestart als een project van de Stichting MinusPlus. Deze stichting werd in 1999 opgericht met de gedachte om de “minners” in onze samenleving te kunnen ondersteunen met wat de “plussers” aan restgoederen kunnen inleveren. De initiatiefnemers, Sjaak en Clara Sies, zijn hiertoe gekomen vanuit hun eigen ervaring als uitkeringsgerechtigden sinds 1986. Doordat zij actief zijn op zowel kerkelijk als sociaal terrein, werden zij bepaald bij de noodzaak om actie te ondernemen tegen zowel de (verborgen) armoede als tegen de verspilling in Nederland. In augustus 2001 zijn zij gestart met de voorbereidingen om een Voedselbank op te zetten. Zij hebben zich daarbij laten inspireren door te gaan kijken bij één van de acht Voedselbanken in België, provincie Antwerpen.
Stille armoede
In “de Schakel” van 18 november reageerde Pieter Kromdijk (PVDA) als volgt: “Sociaal beleid of toch maar naar een voedselbank in Maassluis?” Alsof hier sprake is van een tegenstelling! En verder: ”Het accepteren dat er een voedselbank nodig is, is toegeven aan een ongewenste situatie”. De ChristenUnie vindt het een merkwaardige tegenstelling. Je kan wel vinden dat het terecht ongewenst is maar met de realiteit heb je wel te maken. De stille armoede is inderdaad een ongewenste situatie en juist de voedselbank speelt daarop in. De rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. De nieuwe wet WMO legt een grotere verantwoordelijkheid neer bij de burger. Maar veel burgers zijn niet in staat deze verantwoordelijkheid te dragen. Uit een onderzoek van onderzoekbureau TNS-Nipo in opdracht van incassobureau Intrum Justia bleek dezer dagen dat de helft van de Nederlanders de zorgtoeslag niet voor zorg maar voor boodschappen gaan gebruiken. En dat men vanaf januari de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.
En Maassluis dan?
Vanaf juni van dit jaar wordt aan meer dan 1400 huishoudens in en rond Rotterdam en nog eens 2500 huishoudens elders in ons land wekelijks ondersteuning gegeven door middel van groente en brood ter waarde van 4000 x € 20,00 x 50(weken)=
€ 4.000.000,00 op jaarbasis. Via hulpverleningsorganisaties (Maatschappelijk Werk, Vluchtelingenwerk, Thuiszorg, huisartsen, jeugdzorg, enz.) vindt de aanmelding plaats. In het kader van de nota armoedebeleid heeft B&W in Capelle aan de IJssel medewerking verleend tot de oprichting aldaar van een tweede filiaal van de Voedselbank. In Rotterdam werden onlangs de vrijwilligers van de Voedselbank tot Rotterdammer van het jaar uitgeroepen.
Het zou goed zijn het voorstel van de ChristenUnie, n.l. te onderzoeken of financiële steun aan de Voedselbank mogelijk en noodzakelijk is, te heroverwegen.
Reacties op 'ChristenUnievraagt steun voor de voedselbank'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.