De 4 elementen van de coalitie: water, vuur, lucht en aarde

vanaf de kerktoren mediumzaterdag 01 mei 2010 11:16

Op 28 april gaf het nieuw aangetreden raadslid John Dolstra de visie van de ChristenUnie op het coalitie akkoord in de Gemeenteraad:

(volg deze link om de tekst te downloaden)

De bevolking van Maassluis kon het allemaal lezen en zien in de Schakel waarin met veel enthousiasme door formateur Keijzer het coalitie akkoord is gepresenteerd. Wanneer je dit akkoord zou vergelijken met de geboorte van een kind, dan zult u het niet ontgaan zijn hoe blij de onderhandelaars van PVDA, VVD en de VSP zich hiermee toonde. Wij gaan als ChristenUnie mee in uw enthousiasme. Bezoekers en belangstellenden zullen het niet gelijk zeggen maar wel kritische gedachten hebben over dit kind. Maar laten we eerlijk zijn iedere moeder of vader vindt zijn eigen kind het mooiste van de wereld.

 

De ChristenUnie vindt de keuze van de nieuwe coalitie samenstelling verrassend. Daarbij merk ik op dat wij bij de eerste formatie onderhandelingen aan de formateur ook aangeboden hadden om aan te schuiven. Hierdoor zou er sprake zou zijn van een meerderheidscollege, waarbij wellicht sterker zou zijn ingezet op economie, financiën, sport, recreatie en milieu. Vanuit deze eerste verkenning valt ons op dat er nogal wat zaken in staan waarover je van mening kunt verschillen. Wij willen er een aantal onder uw aandacht brengen. De ChristenUnie hoopt dat er binnen de nieuwe coalitie zonder Christelijke partijen voldoende aandacht blijft voor de bewoners van Maassluis met een Christelijke identiteit.

 

Het akkoord beoogt een samenhang, tussen verschillende doelen te weten: Sociaal, Solide en duurzaam. Wij zijn heel benieuwd hoe de coalitie dit gaat aansturen. Ik verwijs in dit verband naar het voorwoord van dit akkoord. Daarin staat dat het financieel gezond maken van de gemeente een hoge prioriteit heeft. De uitdaging van de coalitie is het halen van deze doelen en de wens daarbij dat zij het beste met de stad Maassluis en zijn inwoners voor heeft. De ChristenUnie gaat met die wens mee en voelt zich daarbij ondersteund wat we daarover lezen in de bijbel in het hoofdstuk Jeremia : “Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei”.

 

Wij zijn ook blij dat dit akkoord meer lijkt op een programma op hoofdzaken. Het laat ruimte om met elkaar in discussie te gaan. Het woord “ akkoord “ zou de betekenis kunnen krijgen dat alles al dichtgetimmerd is.

 

Bij een nadere kritische verkenning van dit akkoord valt het de ChristenUnie op dat er op de eerste plaats veel voornemens zijn. Pijnlijke keuzes lijken echter te worden doorgeschoven tot na 2014. In de beoogde sociale doelen zijn er weinig zaken waar wij als ChristenUnie in algemene zin echt op tegen zouden kunnen zijn.

 

Een uitzondering hierop vormt het mogelijk voornemen tot uitbreiding van de zondags openstelling voor winkels en de openbare bibliotheek. Wij denken daarbij ook aan de sociale gevolgen die dit zou kunnen hebben voor de kleine ondernemer in deze stad.

 

De doelen solide en duurzaam en de daarbij genoemde hoofdstukken van het akkoord vragen een nadere beschouwing. Bij het punt openbare orde veiligheid hechten wij waarde aan een goede samenwerking tussen overheid en burger en het stimuleren daarvan. Dit door voorlichting op scholen en door in gesprek te blijven met specifieke doelgroepen jong en oud.

Bij het punt Stedelijk ontwikkeling zal de komende jaren belangrijk worden hoe de bevolking zich in aantallen en op basis van demografische gegevens zal gaan ontwikkelen. Wij denken dan aan bouwplannen van woningen voor specifieke groepen zoals senioren en alleenstaanden. Maar ook het opzetten van gemende wijken van allochtonen en autochtonen en de verhoudingen tussen huren, kopen, starters en doorstromers. Bij de beoogde nieuwbouwplannen zal ook de leegstand van koopwoningen moeten worden meegenomen. De voorgestelde 33% sociale woningbouw is prima al hoeft dat percentage niet gelijk te zijn voor elk gebied in de stad. Wij zetten nog steeds grote vraagtekens bij het voornemen voor een derde aansluiting van de A 20 voor de ontsluiting van de Dijkpolder. Diverse onderzoekrapporten hebben aangetoond dat deze optie niet haalbaar wordt geacht.

 

Wij zijn heel benieuwd naar uw visie tot herontwikkeling van de Koningshoek en binnenstad. Een nauwe en warme samenwerking met de belangengroepen BKM en OFM en de winkeliersverenigingen achten wij daarbij van essentieel belang, Immers het MKB is de motor van de economie.Wij missen in deze paragraaf de economische visie over het ontwikkelen en herstructurering van de Kade tot bedrijventerrein zonder woningen. Zoals u weet is de ChristenUnie daar een groot voorstander van. Misschien kan iemand van de coalitie een antwoord geven op de vraag waarom de beoogde ontwikkeling van de Kade helemaal niet voorkomt in het akkoord. Verder zien wij geen wenselijkheid om in het kader van verkeersveiligheid het Havenplein te koppelen aan een fiets en voetgangersbrug over de keersluis. De financiële mogelijkheden laten dit beslist niet toe. Daarbij speelt ook de angst voor meerkosten en wie betaald dan de veerman. Een grote Speeltuin met kinderboerderij? maar dan niet in de Boonerlucht. De voornemens stedelijk beheer verdient een compliment, maar vindt de coalitie het nu wijsheid om bij een groot tekort de opbrengst hondenbelasting te willen schrappen.

 

Bij werk en inkomen stellen wij ons de vraag hoe de coalitie denkt meer werk te realiseren nu we zitten met een gebrek aan bedrijven. Daarnaast wil de coalitie een onderzoek laten doen naar het opnieuw opzetten van een technische school. In de jaren 70 had technisch onderwijs de belangrijke functie om timmerlieden, metaalbewerkers en elektriciens op te leiden. Gaat het college daarvoor bedrijven uitnodigen om zich in Maassluis te vestigen om voor deze beroepen werk te bieden? De ChristenUnie kon op dit punt niet zoveel terug vinden in het akkoord. Hoe gaat de coalitie hier handen en voeten aan geven. Wij vragen ons af welk verband er bestaat tussen Technisch onderwijs en het ontwikkelen van een zorg en kenniseconomie in Maassluis zoals het akkoord aangeeft .

 

Bij Zorg en welzijn zou nog aanvullend gedacht kunnen worden aan het ontwikkelen van maatschappelijke steunpunten. Op gebied van communicatie kan er nog een verbeterslag worden gemaakt. Veel inwoners zijn nog niet goed op de hoogte van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Algemene wet bijzondere ziektekosten. Verder is de missie en visie van de ChristenUnie erop gericht om alle partijen in de samenleving via het grote netwerk van vrijwilligerswerk hierin te betrekken. Wij denken dan aan het inschakelen van kerken, moskeeën en andere maatschappelijke organisaties.

 

Bij sport en cultuur denken wij bijvoorbeeld aan de derde sporthal en missen wij nog steeds de toegezegde tarieven nota.

Vanuit financieel perspectief bekeken komen wij als ChristenUnie op heel andere cijfers uit. Uitgaande van de voorgenomen bezuinigingen volgens het akkoord blijven we zonder verdere maatregelen conform tabel 1 van het overdrachtsdocument in 2014 zitten met een tekort van 1.5 miljoen. Hoe denkt de coalitie dit te gaan oplossen ? Nog los van het feit dat in het akkoord nog helemaal geen rekening is gehouden met de 10% korting vanuit het gemeentefonds. Onbegrijpelijk. Om een deel van de voorzieningen om te buigen en in te passen in de jaarbegroting vindt de ChristenUnie geen goede oplossing. Wij vinden dat voorzieningen die niet meer nodig zijn op de balans moeten blijven en toe te voegen aan het toch al niet florissante weerstandvermogen. Tevens zijn wij erg benieuwd naar de vraag welke bezuinigingen de tranche 2 zullen bevatten en wat er dan nog overblijft van de vele financiële voornemens van dit akkoord. Daarnaast is de ChristenUnie er voorstander van om het positieve voordeel uit de reinigingsrechten vanuit oogpunt transparantie niet te salderen met de beoogde verhoging van de OZB. De ChristenUnie heeft als motto werken aan een financieel gezond Maassluis. Dit nieuwe college waagt zich met deze financiële paragraaf aan koorddansen. Wij zijn zeer benieuwd hoe de coalitie de overkant van dit ravijn denk te gaan halen ? Ja, de VSP zit in een riante positie want zij hebben het touw aan beide kanten van het ravijn vast. Dit kan met 2 raadsleden, terwijl de andere leden van de coalitie over het dunne touw de overkant maar moeten zien te halen. De ChristenUnie is van mening dat bij de kadernota we nog zeker een aantal keren over de punt van gedachte zullen wisselen.

 

Tot slot nog en tip aan de coalitie. Om bij komende uitdagingen en ambities ook de communicatie in balans te houden stellen wij voor gebruik te maken van de vier volgende natuur elementen: Vuur, water, lucht en aarde. Vuur staat voor enthousiasme niet teveel want dan wordt je een drammer. Bij water hoort samenwerken en flexibiliteit maar teveel betekent verlies van eigen partij standpunten. Lucht hoort bij humor in het debat. Niet teveel want dan nemen ze je niet meer serieus en bij aarde hoort stevig in je schoenen staan, maar niet zo stevig om vervolgens het contact met de realiteit te verliezen. Ik wens namens de fractie van de ChristenUnie dit nieuwe college veel succes met hun voorgenomen uitdagingen en ambities en wens hen Gods onmisbare Zegen toe.

 

John Dolstra

« Terug

Reacties op 'De 4 elementen van de coalitie: water, vuur, lucht en aarde'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.