ChristenUnie ontevreden over proces coalitie vorming Maassluis

ganzen_blmaandag 14 april 2014 06:00

Op vrijdag 11 april zijn we door de informateur (dhr. Arnold Keijzer, PvdA) ingelicht dat de verdere formatie zal plaatsvinden met de partijen PvdA, CDA, VVD en VSP.

Wanneer deze partijen samen de coalitie willen vormen en hiervoor breed draagvlak zien vanuit de stad dan respecteren wij dit. Maar we zijn niet tevreden met de manier waarop de informatie besprekingen zijn verlopen. Naar onze mening is het proces niet open en transparant geweest waardoor mogelijk al vanaf de start op deze coalitie uitkomst is aangestuurd.

 Op twee momenten in het informatieproces hebben wij bij de informateur om helderheid gevraagd. Het betreft hier onduidelijkheid over verstrekte informatie tijdens het verkennende gesprek op woensdag 26 maart. En onduidelijkheid over de getrokken conclusies in het gesprek op dinsdag 1 april.

Terwijl er op zaterdag 29 maart nog werd gesproken over een breed verloop van verdere gesprekken (gesprekken met zowel de VSP als de ChristenUnie) werd ons op dinsdag 1 april medegedeeld dat de vervolggesprekken gevoerd zouden worden met de VSP. Als reden werd aangevoerd dat de VSP een winnende partij is met een breed draagvlak in de stad. Maar over het feit dat meerdere partijen hebben aangegeven dat een coalitie van 16 zetels niet de eerste keus is werd niet meer gesproken.

 Om duidelijkheid te krijgen over het proces hebben we op woensdag 2 april aan de informateur gevraagd om een verslag van de bevindingen van het informatieproces. Met hierin een toelichting op de werkwijze, de ondernomen stappen, welke mogelijke coalities naar voren zijn gekomen en de conclusies van de informateur. Op vrijdag 11 april heeft de informateur zijn uiterst beknopte verslaglegging gepresenteerd. De reden en onderbouwing waarom is gekozen voor verdere besprekingen met de VSP wordt niet gegeven.

Kort samengevat:

Vooraf aan de verkiezingen zijn door de gemeenteraad afspraken gemaakt over het informatie proces. Hierbij is gekozen voor de eenvoudige richtlijn dat de grootste partij van start gaat met het informatie proces. Er is geen verdere werkwijze afgesproken rond procedure en verslaglegging.

Echter,  in deze tijd waarin een grote vraag bestaat naar openheid en transparantie van bestuur verwachten we dat de informateur kiest voor een open en transparante werkwijze, zoals we ook zien in andere gemeenten. Openheid in de uitkomst van de verschillende gesprekken in de verkennende fase. En openheid in de afwegingen om te komen tot een eerste keus voor een coalitie.

Als ChristenUnie herkennen we ons niet in de rapportage van de informateur.

« Terug