De agenda van de straat op tafel in de Raad

woensdag 21 oktober 2015 16:58

De agenda van de straat op tafel in de Raad.

“De agenda van de straat op tafel in de Raad” werd naast andere punten naar voren gebracht tijdens de bijeenkomst van Democratie 1000 in Apeldoorn. Daar sprak een grote groep mensen met verschillende  achtergronden zich uit over de staat van de lokale politiek. Ruim 750 deelnemers lieten zich inspireren over de lokale democratie. Zij waren hier bijeengekomen om na te denken over versterking van de lokale democratie.  Meer democratie waarbij de burger meer invloed en minder politiek wil. Dat is ook het antwoord dat het Sociaal Cultureel Plan Bureau kreeg op de vraag hoe mensen denken over de huidige politieke praktijk.

Een voorbeeld, dat mogelijk ook kansen kan bieden om de lokale democratie te versterken, is de decentralisatie van taken op het gebied van zorg, werk en inkomen. Met minder geld zal de transformatie in 2016 en de invulling van dit proces veel vragen oproepen van alle betrokkenen. Niet op de laatste plaats door de inwoners van Maassluis. Dit onderwerp vraagt door de gemeenschappelijke regelingen van de Gemeenteraad om meer samenwerking en een gezamenlijke aanpak. Maar ook wordt van de gemeentelijke politiek verwacht dat zij aan haar inwoners meer mogelijkheden gaat bieden om de participatiesamenleving vorm te kunnen geven. Concreet valt daarbij te denken aan het opzetten van Bewonersbedrijven, inwoners die met elkaar zorgen voor de wijk. Tijdens de onlangs gehouden bijeenkomst voor burgerparticipatie is naar voren gebracht om inwoners via de bewonerscommissie of het gebiedsoverleg in een vroeg stadium bij plannen te betrekken. Geen consultatie maar wederzijdse communicatie is dan het sleutelwoord.

Overal ontstaan burgerinitiatieven en niet uitputtend. Concreet in Maassluis is buurtpreventie hier een goed voorbeeld van. Ook de invloed van de Raad voor Samenlevingszaken, de Culturele Raad en de Sportraad komen met goede adviezen.

De wereld verandert en ook Maassluis. De inwoners willen meer invloed kunnen uitoefenen op het beleid en hun eigen leefomgeving. Neem als voorbeeld de schouw van de buitenruimte waaraan inwoners hebben deelgenomen en die hiervan dan later geen terugkoppeling  zien. Ook de lokale politiek kan meer ruimte bieden aan haar inwoners door interactieve meetings op basis van dialoog. Een voorbeeld hiervan wat veel beter had gekund was het betrekken van de inwoners van de Noorddijk/Geerkade bij de discussie over het nieuwe bouwplan. Een ander punt, wellicht wat meer in de nabije toekomst, is ook om een deel van de gemeentelijke begroting te laten maken door de inwoners. Ook kan de vraag worden gesteld of een samengesteld programma van alle politieke partijen samen met de inwoners niet te verkiezen valt boven een coalitieakkoord.     

Ik begon deze column met  “De agenda van de straat op tafel in de Raad” en eindig met de vraag:  "In hoeverre staat de lokale politiek de democratie en invloed van burgers in de weg?"

John Dolstra, fractievoorzitter ChristenUnie Maassluis

Dit bericht is tevens geplaatst als column in www.maassluis.nu d.d. 20 oktober 2015

« Terug

Reacties op 'De agenda van de straat op tafel in de Raad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.