Impressie 32e partijcongres

donderdag 26 november 2015 13:34

Impressie 32e partijcongres ChristenUnie 21 november 2015

Het was de eerste keer dat ondergetekende een partijcongres bezocht van een politieke partij, in dit geval de ChristenUnie. De eerste keer, omdat ik nog maar kort in het bestuur zit van de afdeling Maassluis/Maasland en Midden Delfland en mijn politieke bewustwording zich nog aan het ontwikkelen is. Ik maakte de reis samen met John Dolstra, onze fractieleider.

Het was een bijzonder congres, omdat niet op elk congres een partijleider afscheid neemt en zijn opvolger aantreedt. Alles was dan ook nieuw voor mij.

Het congres werd gehouden in de prachtige entourage van het Hof van Holland, een chique zalencentrum in Nijkerk, waar naar schatting ongeveer 500 bezoekers de grote zaal geheel vulden en naar toespraken luisterden van vele sprekers. Ik ga niet elk agendapunt behandelen, maar ik vermeld alleen wat voor mij de hoogtepunten waren of die zaken die ik van belang vond.

Martin Koornstra, een begenadigd spreker, verzorgde de opening met een indrukwekkende emotievolle meditatie over “Waardevol leven”, het thema van het ochtendprogramma. Hierbij putte hij uit zijn eigen ervaringen met één van zijn dochters die het syndroom van Down heeft.

Over ‘waardevol leven’ was er ook een interactief interview onder leiding van EO-presentator Renze Klamer. Hiervoor namen op het podium op “De Bank” plaats Carla Dik-Faber, CU-lid van de Tweede Kamer, Michel Weijerman, een kinderarts die zich bezig houdt met het syndroom van Down en Vonne van der Meer, o.m. schrijfster van boeken over onderwerpen als ‘bescherming van het ongeboren leven’ en ‘het idee van een maakbare dood’. Hoewel mensen met totaal verschillende achtergronden, waren de geïnterviewden het eens over dit heikele, maar actuele ethische vraagstuk: ‘de maakbare mens’. Dit mag en kan gewoon niet!

Vervolgens werd er gestemd over 6 politieke moties die waren ingediend door partijcommissies, CU- leden en CU-jongeren. Het zou te ver voeren om op de onderwerpen in te gaan. Maar naar mijn idee waren het onderwerpen en bijbehorende stemadviezen, waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond. Wat mij betreft waren het ‘inkoppertjes’, wat ook uit de uitslag bleek. Het leukste aan de stemming vond ik dat er digitaal kon worden gestemd met behulp van een smartphone of tablet. Bijna iedereen had wel een schermpje voor zich. De stemmingen verliepen hierdoor razendsnel. Echt een vondst!

Het laatste onderdeel van de ochtend bestond uit een aantal deelsessies waaraan kon worden deelgenomen. Zelf koos ik voor ‘Vluchtelingen in Nederland’ en met mij heel veel anderen, gezien de actualiteit van het onderwerp. Op de bank zaten Joël Voordewind, CU-Tweede Kamerlid, Rita Visscher, CU-wethouder in Zaanstad en Jan Pieter Mostert, directeur van Stichting Gave. De discussie werd geleid door Ed Anker, oud Tweede Kamerlid en CU-wethouder in Zwolle. Ook het publiek kon bijdragen d.m.v. het stellen van vragen. Hieruit bleek hoezeer het vluchtelingenvraagstuk leeft in Nederland. Aan de discussie kwam helaas een abrupt einde toen er iemand in de zaal onwel werd. Later bleek dat het ging om oud RPF-leider Meindert Leerling die een beroerte had gekregen.

John Dolstra bezocht de sessie ‘Schuldhulpverlening” onder leiding van kamerlid Carola Schouten. Dit onderwerp is erg actueel in Maassluis, zeker nu onlangs bekend werd dat het Hoogheemraadschap Delfland van plan is de kwijtschelding van de waterschapsbelasting af te schaffen. Dit raakt vooral de mensen met een laag inkomen. De ChristenUnie vindt dit zeer onrechtvaardig. Tegelijkertijd wil het hoogheemraadschap nu voor alle ingezetenen de aanslag verlagen met minder dan 20 euro op jaarbasis. Het komt er dan op neer dat mensen met een laag inkomen, b.v. mensen met alleen AOW of aangevuld met een heel klein pensioen, toch nog een aanslag krijgen van 280 euro! Het gevaar bestaat dat deze mensen hierdoor nog dieper in de problemen komen of in de schuldsanering geraken! Zoals Gert-Jan Segers later opmerkte in zijn toespraak, wil de ChristenUnie zich graag inzetten voor mensen in kwetsbare situaties en hen die daarin dreigen te komen. John vroeg en kreeg nuttige adviezen mee hoe met deze kwestie om te gaan.

Tijdens de uitstekende lunch was er gelegenheid om andere deelnemers te ontmoeten. Het was leuk om ervaringen uit te wisselen met diverse mensen uit verschillende delen van het land.

In het middagdeel was het genieten van de hoofdpersonen van deze dag. Partijvoorzitter Piet Adema bedankte de scheidende fractieleider Arie Slob voor zijn grote verdiensten voor de ChristenUnie en overhandigde Arie een toepasselijk en origineel cadeau, n.l. een sporttas met attributen waarmee hij zijn grote liefhebberij, het lopen van halve marathons, kan beoefenen. Onderdeel van het cadeau was ook een toezegging dat Arie mag deelnemen aan een grote marathon in een door hem te kiezen wereldstad. Daarna nam Arie Slob afscheid met een bewogen speech, waarin hij enkele van ‘tienduizend redenen’ noemde om zijn dankbaarheid te uiten.

Tot slot was het de beurt aan Gert-Jan Segers die voor het eerst het congres toesprak als de nieuwe partijleider van de ChristenUnie. In een indrukwekkende speech sprak hij o.a. over zijn verlangen naar een rechtvaardige samenleving en te doen wat juist is: ‘the right thing to do’. Het levert niet altijd het meeste applaus op, maar we moeten er wel naar streven.

Vermeldenswaard is nog dat we op de terugreis in een megafile terecht kwamen, die een verdubbeling van de normale reistijd veroorzaakte, maar omdat we gezelschap hadden van twee Vlaardingse CU-fractieleden, kwamen we de extra tijd al pratend goed door.

Ik was een indrukwekkende ervaring rijker.

Bram Vreugdenhil, (bestuurs)lid CU Maassluis/Maasland en Midden Delfland

« Terug