Fractie ChristenUnie vraagt: „Steunt de VVD de economie nog wel?“
De gemeenteraad heeft de afgelopen weken uitvoerig gedebatteerd over de begroting 2011. Alle fracties gaven hun mening tijdens de Algemene beschouwingen.
Economie en handel blijft de achillespees van het college. “Het speerpunt van het door de gemeente te voeren economisch beleid richt zich op het behouden van bestaande en het aantrekken van nieuwe werkgelegenheid”, zo lezen wij in de Programmabegroting.
Hoe denkt het college van B&W dat dan te bereiken zo vraag je je af. Vervolgens lees je dan: “De voorwaarden hiervoor worden meer geschapen door maatregelen en beleid op het gebied van stadsontwikkeling en beheer dan op bijzonder economisch beleid”. Maar met beleid op het gebied van stadsontwikkeling komt er echt geen bedrijf naar Maassluis. Dus verwacht je een duidelijke visie hoe men de economie wil versterken. Het college, zo lezen we in de Programmabegroting wil het speerpunt van het door de gemeente te voeren economisch beleid bij Dukdalf leggen. Waarom? Om het aantal werklozen te verminderen. En hier ligt nu juist de kern van het falend economisch beleid. Van het huidige en vorige college. Omdat het college geen inzet pleegt op het aantrekken van bedrijven kan Dukdalf juist geen werklozen uitplaatsen. Hoe vaak heeft de ChristenUnie nu juist niet gepleit dat juist het aantrekken van bedrijven er voor zorgt dat Dukdalf mogelijkheid krijgt tot het plaatsen van werklozen. Dus het is precies andersom. Het college zet de zaak op zijn kop.
Gebrek aan visie
Het kan bekend zijn dat Maassluis in het nabije verleden grote bedrijvigheid heeft gekend. Die tijd lijkt ver achter ons te liggen. Nog echt niet lang geleden heeft Sanofi de stad verlaten. Ook bergingsbedrijf Smit vertrok gevolgd door vele andere bedrijven. Er heerste in politiek Maassluis geen ondernemerscultuur en al vele jaren wordt in vele politieke documenten gesproken over Maassluis als woonstad. Men vergeet echter dat het behouden en aantrekken van bedrijven werkgelegenheid biedt. Dukdalf kan als re-integratiebedrijf alleen werklozen en WAO’ers (WIA) plaatsen bij voldoende bedrijvigheid. Ook het bieden van stageplekken en het werven van sponsors voor sport en cultuur kan alleen bij een strek bedrijfsleven. Het is ook geen wonder dart de bevolking hier terugloopt wanneer bedrijven vertrekken: de werknemers verhuizen mee. Dit inzicht ontbreekt en het veelal linkse college heeft daar geen oog voor.
Moties ChristenUnie
Op 4 november diende de fractie van de ChristenUnie een motie in waarin het college gevraagd werd om een beleidsplan economie werd gevraagd. Dit beleidsplan, dat door het toenmalige college werd overgenomen, zou er binnen een half jaar moeten liggen. Het toenmalige college kwam zijn afspraak niet na en de ChristenUnie kwam zelf met een plan onder de naam: “Maassluis, een werkzame stad.” Dit plan bood 2000 arbeidsplaatsen aan. Het plan werd met sympathie ontvangen en er werd een eigen nota geschreven “De integrale Economische Beleidsnota” waarin als doelstelling werd gesteld voor 2015 zo’n 1300 nieuwe banen te creëren. Veel inzet echter om bedrijven te behouden en nieuwe bedrijven aan te trekken kwam er niet.
Nieuwe kansen
Er werd een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld onder de naam “De Dijk”. Echter de prijzen lagen zo hoog dat er van het bedrijfsleven geen kansen zag. Terwijl er zonder acquisitie toch redelijk veel kandidaten waren. Maar het vorige hoofdzakelijk linkse college koos er voor om een begraafplaats te realiseren alsmede een justitiële instelling. Ook de Kade momenteel een bedrijventerrein werd volgens de nota Wonen, Werken, Welzijn” bestemd voor 600 woningen. Hoewel op dat moment behalve de ChrsistenUnie ook de VVD zich uitsprak voor economische bedrijvigheid ging zij toch akkoord met het plan om tot planontwikkeling over te gaan om hier t.z.t. 600 woningen te plaatsen. Het nieuwe college, met een evenwichtiger samenstelling en een sterk VVD gehalte, gaf ook ons de hoop op een omslag in het denken. Immers, in de VVD verkiezingskrant stond te lezen: “Wij vinden plaatselijke werkgelegenheid en een sterk bedrijfsleven belangrijk. De gemeente moet daarbij een belangrijke actieve en stimulerende rol spelen.
Teleurstellend
Daarvan is in de Programbegroting en het Collegeprogram 2010-2014 weinig tot niets terug te vinden. Het Ondernemersloket, waar de afgelopen jaren zo’n 200 bedrijven met hun vragen terecht kwamen, wordt gesloten en het mentorenbeleid war per jaar zo’n 20 startende bedrijven werden bijgestaan in hun overlevingskansen, wilde het college staken. Op 9 juni j.l. diende de ChristenUnie een motie in, gesteund door CDA, Maassluis Belang, D66 en de SP, met de volgende woorden:
- dat een dynamische economie voor de stad Maassluis van groot belang is en goed de werkgelegenheid;
- dat ondernemers de motor zijn van de (lokale) economie;
- dat de gemeente het ondernemerschap moet stimuleren;
besluit,
- het bestaande mentorbeleid onverkort te handhaven;
- het ondernemersloket in zijn huidige vorm te laten functioneren;
- Dukdalf een nevenschikkende rol in het economisch beleid te geven;
Het was werkelijk teleurstellend te moeten constateren dat de coalitie van PVDA, VVD en VSP tegen deze motie stemden. Hoe kan de VVD, die na de laatste verkiezingen versterkt in de gemeenteraad plaats nam het maken om tegen zo’n motie te stemmen.
VVD waarheen?
Wij snappen onze politieke vrienden in de VVD totaal niet. Een partij die zegt op te komen voor het bedrijfsleven, dat zelfs in de verkiezingen luidkeels heeft geroepen, laat het bedrijfsleven in de steek. Of om met de voorzitters van BKM en OFM te spreken: men maakt van Maassluis een slaapstad. Waar je wel mag wonen, maar niet mag werken. Dat is tijdens het debat rond de programmabegroting weer duidelijk geworden. Wanneer men geen ondernemersvisie heeft dan is het met de economie van Maassluis gedaan.
Kees Smits en John Dolstra
Reacties op 'Fractie ChristenUnie vraagt: „Steunt de VVD de economie nog wel?“'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.