Collegeprogramma is gedateerd

maassluis bij nachtmaandag 13 december 2010 20:55

“Mijnheer de voorzitter. Wij hebben bij de programbegroting al de vraag gesteld wat er eerder was: de begroting of de kaderbrief. Uit alles blijkt dat na het debat rond de kaderbrief in de begroting niets veranderd is en dat het voorliggende en intussen gedateerde collegeprogramma van 8 oktober een herhaling van zetten vertoond. Indien u draagvlak verlangd zou het goed zijn geweest ook met de meningen en opvattingen van vijf oppositie partijen rekening te houden. Helaas.” Aldus Kees Smits, fractievoorzitter van de ChristenUnie onlangs bij de behandeling van het collegeprogramma van burgemeester en wethouders.

 Maatschappelijke effecten

Onder het kopje Maatschappelijke effecten lezen we: " Maar ook bij participatie, zorg, onderwijs,sport en cultuur is de gemeente een belangrijke schakel in het aanbod van voorzieningen". Dit klopt en daarom maakt onze fractie wel een pas op de plaatsvoor wat betreft de grote bezuinigingen op gebied van sport en cultuur. Daarbij is door dit college weinig of geen rekening gehouden met de gevoelens van de burgers, laat staan dat gezocht is naar mogelijkheden voor draagvlak en onderbouwing.

Meer cultuur betekent meer bedrijvigheid. Een toestroom van mensen dus. En ook bedrijven die zich dan juist in Maassluis willen vestigen. Door hierop drastisch te bezuinigen komen er juist minder mensen naar Maassluis en is de stad ook minder aantrekkelijk voor bedrijven.

Kort gezegd: Het Programma beoogd een aantrekkelijke stad te worden, echter in de uitvoering met deze drastische bezuinigingen op cultuur en sport zal het resultaat daarvan precies het tegenovergestelde teweeg brengen.

Voelt men zich thuis?

Onder het kopje ruimte is in het collegeprogramma te lezen dat bestaande inwoners en bedrijven zich wel thuis voelen in Maassluis en nieuwe inwoners en bedrijven zich vestigen in onze gemeente, maar de fractie van de ChristenUnie zet bij dit punt grote vraagtekens. Het programma geeft enerzijds aan groei te ontwikkelen, echter hoe dit zou dan zou moeten wordt op geen enkele manier onderbouwd? Er worden slechts 9 regels aan economie besteed en dan nog wel met geheel onjuiste uitgangspunten.

Het college verwijst en gaat uit van het coalitieakkoord van PVDA, VVD en VSP en gaat bij het hoofdstuk stadsontwikkeling uit van de 0-groei overeenkomstig de Primosprognose. Maar de fractie van de Christenunie vond dat dit haaks staat op de uitspraak dat er aan alle projecten moet worden doorgewerkt. “Wat bedoelt het college nu: door bouwen voor bewoners die er niet of onvoldoende komen of stabiliseren? Volkomen onduidelijk”.

Slecht financieel perspectief

Tenslotte vroeg de fractie van de ChristenUnie aandacht over de term “Robuuste reservepositie”. De fractie van de ChristenUnie heeft bij herhaling het college op de slechte positie van het weerstandvermogen gewezen. In het vorig jaar weergegeven financieel perspectief 2011 tot 2016 van de gemeente Maassluis wordt bij het weerstandsvermogen nog gesproken over 20%. “Welnu voorzitter onze fractie gelooft in wonderen, maar een stijging in de weerstandscapaciteit naar 80% is ook voor ons te wonderlijk. Dit moet worden gezien als window dressing. Hetgeen betekent verkeerde voorstelling van zaken geven en levensgevaarlijk om hiermee je financiële vermogen weer te geven. Alles overziende zal de fractie van de ChristenUnie niet instemmen met dit collegeprogramma.” Aldus Kees Smits namens de fractie van de ChristenUnie tijdens het debat over het door het college van B&W gepresenteerde Collegeprogramma. De fractie verzocht het college het programma terug te nemen en te herschrijven.

« Terug

Reacties op 'Collegeprogramma is gedateerd'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.