Op dinsdag 8 november werd in de gemeenteraad de Algemene Beschouwing op de begroting 2023 gehouden. Hierbij de hoofdlijnen uit de bijdrage van ChristenUnie Maassluis, uitgesproken door Klarie Oosterman.
"Gezien en gehoord worden"
Als fractie beginnen we onze vergaderingen altijd met bezinning. Even terug naar de basis. Waar zijn we mee bezig, waar doen we het voor. Zo hebben we ook een keer geluisterd naar een lied van Stef Bos: “Geef Licht”. Het werd geschreven voor Kerk in Actie, voor kinderen in de knel. Maar ook nu treffend voor de tijd waarin we leven:
In het kader van de maand van de ontmoeting is Sharon donderdagochtend (6 oktober) bij de Egma (Evangelische Gemeente Maranatha) op de koffie geweest en heeft zij geluncht bij Buurtcentrum De Hoofdzaak. Hierbij een verslag:
Bij binnenkomst in de ontmoetingsruimte van de Maranathakerk kijk ik snel om mij heen. Aan twee tafels zitten mensen koffie te drinken en te praten, maar ik kies voor een tafel met mensen van verschillende nationaliteit. Er wordt kort kennis gemaakt en onder het genot van een kop koffie begint het gesprek met Janine. Zij vertelt als vrijwilliger in de Egma taallessen van Stichting Gave te ondersteunen. Janine wijst in het gesprek naar Lieneke en vertelt dat zij de lessen verzorgt. Ik zie Lieneke terwijl zij zit te praten en te lachen met andere vrouwen. Janine is via Lieneke hierbij betrokken geraakt en vertelt dat het haar veel voldoening geeft.
In 2018 zijn we gestart, samen met Paul, Leo en Klarie, aan een mooie tijd in de Maassluise politiek. In goede samenwerking en met veel genoegen werkten we samen met andere partijen aan een nog mooier Maassluis. De ChristenUnie is een partij die gaat vóór en mèt mensen, waarbij we vooral oog houden voor de zwakkeren in de samenleving. Dit heb ik ook gezien als mijn christelijke taak en dat betekent voor mij ‘zorgen voor elkaar’.
Daarnaast hebben wij als fractie de afgelopen 4 jaar meegewerkt aan de woningbouw, verbetering van de sportvoorzieningen en de stelselherziening jeugd. Tevens aan een motie voor financiering van de trekschuit, die na een lange periode van wachten uiteindelijk zaterdag 9 april 2022 te water is gelaten bij scheepswerf de Haas. Verder wachten we nog op de uitvoering van een ingediende motie om de wegenstructuurvisie te herzien. Dit laatste is hard nodig, gelet op woningbouw en ontsluiting van de Kade.
De prijzen van woningen in Maassluis stijgen en het aanbod blijft achter. Alle oplossingen die zijn bedacht blijken niet of onvoldoende te werken. Wat wel gaat werken en wat echt een oplossing is, zijn ‘wooncoöperaties’, niet te verwarren met wooncorporaties.
Wooncoöperaties zijn overal in de wereld te vinden. Mensen slaan de handen inéén en starten een coöperatie. Het is een woonvorm waarbij de leden, de bewoners, gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor hun huisvesting. Beheer en bestuur worden gezamenlijk gedaan. Vaak zijn er gemeenschappelijke ruimten, naast de eigen woning.
Eerst maar eens wat voordelen op een rij:
Het is tijd voor het wisselen van de wacht: de periode van deze raad zit er bijna op en dat betekent voor mij dat ik geen steunraadslid meer zal zijn. Na twee periodes vind ik het echt welletjes. Ik had ooit aan Herman van Hoeven beloofd dat ik actief zou worden voor de CU als ik eenmaal gepensioneerd zou zijn. Ik was dat zo goed als vergeten, maar een maand voordat het zover was, stond John al aan mijn voordeur om mij eraan te herinnerren mijn belofte in te lossen.
In deze 8 jaar heb ik de fractie, en meer persoonlijk John en Klarie, ondersteund met mijn bijdragen in vooral commissies. Allerlei onderwerpen en raadsvoorstellen wegen op realisme, redelijkheid en vooral: te bereiken resultaten. Soms taai en saai, maar vaak genoeg ook boeiend.
Iedereen vindt het fijn om gehoord te worden. Gehoord worden betekent ook gezien worden en serieus genomen worden. Je hoort erbij, je voelt je “gezien”.
Het belang van gezien en gehoord worden begint al van jongs-af-aan. Liefdevolle aandacht in de eerste levensjaren is van het allergrootste belang voor een stabiele ontwikkeling in de rest van je leven. Gezien en gehoord worden is de basis voor ons programma voor de komende vier jaar. Bij alles wat we doen is het zien en horen van onze inwoners het uitgangspunt.
Ondergetekende las op de facebookpagina van een politieke partij (Leefbaar Maassluys) dat er overlast zou zijn door vluchtelingen. Daarover wil ik graag even factchecken: Zijn er klachten bekend? Het gaat hierbij over het aanspreken van vrouwen, de doorgang blokkeren en aanbellen bij Maassluizers. Er wordt opgeroepen om bij klachten direct contact op te nemen met de politie.
Bij B&W blijken 2 meldingen bekend: Het gaat om meldingen waarover op sociale media wordt gesproken. Deze zijn bij de politie achteraf binnengekomen als melding. Er is in beide gevallen geen aangifte gedaan, omdat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Het is niet vastgesteld wie deze personen zijn en of het hier gaat om asielzoekers die verblijven op de Lady Anne.
Wanneer ik kijk naar wat er momenteel gebeurt rond de besluitvorming voor meer woningbouw op De Kade, dan moet ik denken aan een fuik. Je kent het misschien wel. Zo’n visnet waarbij een vis steeds een stukje verder zwemt, maar er uiteindelijk niet meer uit kan.
Het plan voor extra woningen op De Kade is namelijk bedacht door het college zelf, niet door de gemeenteraad. Het college heeft namelijk "bouwen, bouwen, bouwen" als speerpunt. Maar, laat ik het even bij mezelf houden, ik heb dit vooral gezien als speerpunt om de bestaande plannen en doelstellingen zo snel mogelijk uit te voeren of te versnellen.